Siker

Húszmillió innovációra

A Richter Anna Díj március 8-án megrendezett díjátadó rendezvényén jelentették be azt az öt nyertes csapatot, amelyek összesen 20 millió forint támogatást kaptak innovatív projektjeik megvalósítására.

Közel kétszáz pályázat érkezett a Richter Gedeon Nyrt. által 2018 októberében meghirdetett Richter Anna Díjra, amely az egészségügy, az oktatás és a gyógyszerészet területein dolgozó nők jobbító ötleteinek megvalósítását tűzte ki célul.

A Richter Anna Díj öttagú zsűrije négy kategóriában (gyógyszerész, pedagógus, egészségügyi szakdolgozó és orvos) egy-egy nyertest hirdetett, az ötödik nyertesről pedig a nagyközönség szavazhatott.

gyógyszerész
A gyógyszerész kategória győztese: A tudatos gyógyszerhasználatért A háztartások 90%-a rendelkezik házi patikával, azonban csupán 20%-ra tehető azok száma, akik valaha hallottak arról, hogyan kell kezelni a lejárt szavatosságú gyógyszereket. Az otthon tárolt gyógyszerek különösen veszélyesek lehetnek a gyerekekre, ezért létfontosságú, hogy a felnőttek felelősségvállalását egyedülálló országos kampánnyal segítsük. A Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesületének csapata a fenti problémára válaszolva precízen felépített projekttervvel lopta be magát a Richter Anna Díj zsűrijének szívébe. Dr. Kulcsár Nikolett csapatvezetőnek és a csapat tagjainak Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője adta át a 4 millió forint támogatást jelképező oklevelet. „

ped díj
A pedagógus kategória győztese: A Selypi Középiskolásokért Alapítvány tanári karának ötfős csapata az egri SzC Március 15. Szakgimnáziumának és Szakkollégiumának helyet adó ódon vadászkastély, a körülötte elterülő erdős terület adottságait fordítja a diákok és a tágabb környezet előnyére. Hamarosan megkezdődhet a Richter Anna Tanösvény és Mezítlábas Park tervezése, kivitelezése. Az Parkba osztálykirándulásra érkezőknek a szakácstanulók készítik majd az ételt, az óvónőjelöltek pedig kísérik a gyerekeket.

szakdolgozók
Az egészségügyi szakdolgozói kategória győztese: A Bethesda Kórház Alapítvány csapata kreatív ötlettel állt elő a „burn out jelenség” megelőzésére és kezelésére: filmvászonra viszi hétköznapi hőseit, akik éjjelüket és nappalukat adják a beteg gyerekek gyógyulásáért. A film tükröt kíván tartani a szereplőknek, elismeri áldozatos, lelkiismeretes munkájukat is. A projekt nem mellékesen választ igyekszik adni egy nagyon aktuális kérdésre: miért érdemes ezt a csodálatos hivatást választani a jövő generációjának.

orvos díj
Az orvos kategória győztese: A Spectrum Radiológiával az Egészségért Alapítvány Mi jól vagyunk! És ő hogy van? című pályázat arra irányul, hogy a multimédiás eszközöket alkalmazva hitelességet és bizalmat sugárzó információs anyagokat hozzon létre. A részletes és szakszerű tájékoztatás a nők egészségtudatosságának növekedését, a korai felismerést és a gyógyulás esélyeit javítva. Különösen megtisztelő és emeli a Richter Anna Díj presztízsét, hogy egy Európa-szerte elismert onkológiai csapatot is a díjazottak között tudhat. Az orvos kategória győzteseit, Prof. Dr. Dank Magdolnát és csapatát Dr. Barna István belgyógyász, egyetemi docens, a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogram Szakmai Bizottságának elnöke köszöntötte. „Az egészség olyan érték, amely számokban, szavakban nem kifejezhető. A nők egészsége meghatározza társadalmunk jóllétét, a felnövekvő generációk egészségét is.

közönségdíj
Közönségdíjas: A Vadaskert Alapítvány csapata kényszerbeteg gyerekekre szabott élményterápiát dolgozott ki, amelyben játszva, szórakozva tölthetnek el értékes időt szüleikkel, testvéreikkel együtt. A Terápiás Szabadulószoba egyénre szabott, támogató, pozitív visszajelzésekkel megerősítő, vidám hangulatú hely, ahonnan úgy távozik majd minden fiatal, hogy hatalmas lépést tett gyógyulása felé. A közönségdíjat Rúzsa Magdi Máté Péter díjas énekes adta át Németh Laurának és csapatának, akik az egészségügyi szakdolgozó nő kategóriában kerültek a döntőbe.

A Richter Anna Díj öt nyertes csapata az ünneplést követően munkához lát, és terveik szerint elindítják projektjeiket. A díj honlapján és közösségi oldalán követhetjük majd figyelemmel a csapatok tevékenységét, 2019 őszén pedig bemutatjuk a folyamatot összefoglaló filmeket is.