Kultúra

A romantikát és az őrületet is Giselle hozza el

Ki ne mondogatta volna egy-egy szerelmi bánatnál azt a mondatot, hogy „én ebbe beleőrülök”. Június 20-án és 21-én este a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Giselle című balettelőadás pont azt a fájdalmat mutatja be, amit mindenki, legalább egyszer, átérzett már az életében.

A német mondakörből megalkotott romantikus balett itthon egy kevésbé ismert mű. A bűbájos villik és az esküvőjük előtt meghalt menyasszonyok történetét feldolgozó Giselle egy reménytelen szerelem történetét meséli el. A címszereplő, Giselle, egy életvidám, naív parasztlány előbb beleőrül, majd belehal abba, hogy Albrecht gróf hazudott neki és nem lehetnek egymáséi.

A Giselle tánctörténeti szempontból is formabontó előadás Fotó: Nagy Attila

A Giselle tánctörténeti szempontból is formabontó előadás Fotó: Nagy Attila

Ebben a szenvedélyes balettban sokkal több van, mint amit egyébként megszoktunk. Az első felvonás történetmesélése ugyanis csak egy apropó arra, hogy a második felvonásban árnyalakokat láthassunk táncolni. A becsapott és elárult szerelmes halála után kísértő villivé válik, olyan szellem-menyasszonnyá, aki éjfélkor megjelenik, és új áldozatokat keres az élők között, hogy halálba táncoltassa a hűtlen férfit.

Giselle híres „megőrülése” az első felvonás végén egyébként a balettrepertoár egyik legnehezebb jelenete, mind tánctechnikai, mind pedig a színészi megformálás tekintetében. Éppen ezért sok balerina szerepálma a Giselle. Ráadásul Giselle szerepe úttörő is volt a balett történetében, mert addig nem volt jellemző, hogy egy női alak legyen a történet középpontjában. Tánctörténeti szempontból is formabontó ez az 1841-ben bemutatott romantikus balett. A Giselle volt ugyanis az egyik első olyan, egész estés darab, amiben a táncosok lábujjhegyre emelkedtek és spicc-cipőt használtak. Ehhez méltóan Giselle a kor divatikonja is lett. A középen elválasztott és fület eltakaró frizura a címszerepet táncoló művésznek köszönhette sikerét. Az akkori premier után mindenki ilyet akart.

Szerelem és fájdalom a színpadon Fotó: Nagy Attila

Szerelem és fájdalom a színpadon Fotó: Nagy Attila

Giselle története egy elhagyott erdőben játszódik, éppen ezért a Margitszigeti Szabadtéri Színpad, amelyet ősfás környezet vesz körül, a legideálisabb helyszín a darab bemutatására. A főszerepet Olga Grishenkova, a Novoszibirszki Állami Akadémiai Opera és Balettszínház művésze táncolja.