Te + Én

Besegítenek a férfiak, de így sincs idejük a nőknek önmagukra

A párkapcsolatban élő magyar nők hatvan százaléka kap valamilyen segítséget a házimunkában. A férfiak leginkább a bevásárlásban segítenek, de még így is ezzel töltik a hölgyek a legtöbb időt: hetente több mint 8 órát.

A Nilesen friss kutatásából az derült ki, hogy a nők egyötödének arra a bizonyos „énidőre” csak heti egy-két óra jut. A háztartási feladatokat illetően a férfiak 57 százaléka segít be, ráadásul szerencsére „önként és dalolva”. A nőknek leginkább a bevásárlásban (78%) és a kuka kiürítésében (76%) nyújtanak segítséget a férfiak. Százból hatvan nőnek segít a párja az olyan általános takarítási munkákban, mint például a porszívózás és felmosás. A mosogatásban már inkább egyedül maradnak a nők, a megkérdezettek csupán harmada kap ebben támogatást. A főzés sem nagy favorit, mit gondolnák. Ezzel a koránt sem gyors és egyszerű feladattal a nők háromnegyede egyedül marad. A mosásban és a teregetésben már ne is reménykedjenek, hogy jut segítség.

Fotó: iStock.com/diego_cervo

Fotó: iStock.com/diego_cervo

A fenti listát látva nem meglepő, hogy 100-ból 16 nő érzi úgy, nagyjából egyenlően oszlanak meg az otthoni teendők, a válaszadók közel 50 százaléka szerint inkább egyenlőtlen vagy kimondottan aránytalan a nemekre háruló feladatok eloszlása.

A párkapcsolatban élő magyar nők több mint fele nyolc óránál több időt fordít hetente házimunkára. 100-ból 7 nő pedig egyáltalán nem tud időt szakítani arra, hogy csak magával foglalkozzon. Ha már szabadidő, akkor a legkedveltebb tevékenység a filmezés, méghozzá otthon. Ezt követi az olvasás, az utazás és a kirándulás. A felmérés arra nem terjedt ki, hogy mik azok a házimunkák, amit egyszerre csinálnak a párok. Bár úgy tűnik, amikor az egyik fél csinál valamit otthon, akkor a másik is próbálja úgy intézni a dolgait, hogy be tudjon segíteni.