Csillagok

Életműdíjat kap a Mary Poppins sztárja

Arany Oroszlán-díjat kap az idei velencei filmfesztiválon Julie Andrews, A muzsika hangja és a Mary Poppins című filmek főszereplője.

A többszörös Golden Globe-, BAFTA- és Oscar-díjas angol színésznő a filmtörténelem egyik kiemelkedő egyénisége. Kellem és báj jellemzi minden szereplését, de még így 83 évesen is megvan benne az a csillogás, amitől sztárként gondolunk rá.

Julie Andrews Mary Poppinsként fotó: twitter.com/JulieAndrews

Julie Andrews Mary Poppinsként fotó: twitter.com/JulieAndrews

Alberto Barbera, a velencei filmfesztivál igazgatója a “mozinézők számos generációja által bálványozott ikonikus figurának” nevezte Andrews-t, olyannak, akinek “szerepei nem korlátozódtak a családi filmek tökéletes karaktereire”.

“Olyan szerepekben játszott, amelyek sokoldalúak, drámaiak, provokatívak és csípős iróniával átitatottak voltak”, köztük volt több olyan film is, amelyet néhai férje, Blake Edwards rendezett. Ez az Arany Oroszlán egy különleges karrier jól megérdemelt elismerése” – tette hozzá az igazgató.

Fotó: Unsplash/Ahmet Yalcinkaya

Fotó: Unsplash/Ahmet Yalcinkaya

A színésznő 1947-től kezdve kapott nagyobb szerepeket. Filmes karrierje ráadásul a 2000-es években újra is indult, mert olyan sikerfilmekben szerepelt, mint A neveletlen hercegnő, vagy a Shrek. 2005-ben színházi rendezőként is kipróbálta magát, sőt még gyerekkönyveket is írt. 2008-ban pedig megjelentette önéletrajzi könyvét Home: A Memoir of My Early Years címmel.

Julie Andrews közleményében megtiszteltetésnek nevezte a kitüntetést és jelezte, hogy szeptemberben részt fog venni a filmfesztiválon. A világ legrégebbi filmfesztiválját idén augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik meg.