Konyha

Tejes, tradicionális és jellegzetesen magyar. Mi az?

A gomolya elkészítése nem igényel komolyabb technikát.

A gomolya, a zsendice és az orda mellett egy másik, tradicionális magyar tejtermék, ami eredetileg az Alföldön terjedt el, a készítése nem igényel bonyolult technikát. Nyers juhtejből készítették, elsőként a tejet megmelegítették, beoltották, majd felvágták és egy túró szerű állagot kaptak a tejből. Ezt kendőkbe tették, összehajtogatták, végül fellógattak és hagyták kicsepegni. Jellegzetes cipó szerű formát kapott a kendőkbe, máig az egyik ismertetője ez a gomolyának. Nem hűtötték, besózták, esetleg por sózták, lényegében szárítással tartósították. Ám később a hazai a juh állományok csökkenése miatt, tehéntejből és kecsketejből is elkezdtek gomolyát készíteni, napjainkban is népszerű a tehéngomolya.

Gyakran ledarálják a gomolyát érett állapotban és sóval keverik és krémes, túró szerű állagú lesz. Kifejezetten kedvelt asztali sajt, de salátákhoz is remekül passzol, sőt előszeretettel grillezik, esetleg pácolják olajban. Sokféleképpen felhasználható, az eredeti juhtejes gomolya például közkedvelt sztrapacskához.