Gyereknevelés

Ideális korkülönbség testvérek között? (Második lecke)

A kis korkülönbségű testvérkapcsolatok előnyeit és hátrányait már ismertettük neked, ezúttal a közepes korkülönbségről írunk bővebben.

A közepes korkülönbség testvérek esetében 3-4 évet jelent, szemben a kis korkülönbséggel. A nagyobbik gyermek ilyenkor már bőven óvodába jár, egyre több dologban önállósodik, tud enni evőeszközökkel, beszél, kifejezi magát és általában az anyuka is visszatért már a munka frontjára. Sokan ezt az időszakot érzik ideálisnak egy újabb gyermek érkezéséhez, hiszen láthatóan, érezhetően kevesebb feladat jut az első szülöttre, így azt gondolják, hogy a következő csöppségre lesz kellő idejük, energiájuk. Azonban ez csak részben van így, és ami a szülőknek ideális, az nem feltétlenül az a gyereknek, gyerekeknek. Amikor megérkezik az új utód mindenki körülrajongja, babusgatja, szeretgeti, ám ez a nagytestvérben féltékenységet szülhet, hiszen azt látja, érzi, hogy rá nem kíváncsi már senki, ezt még megfejelheti, ha ekkor kezdi meg az óvodát. Teljesen az a kép alakulhat ki benne, hogy őt lényegében elküldik otthonról az óvoda nevű “börtönbe” és ez a kis tesó miatt van, mert ő vette át a helyét otthon. Mindenki csak a kicsit szereti, mindenki vele foglalkozik, őt pedig elküldik, hogy ne legyen láb alatt.

közepeskorkül1

Mielőtt valaki azt gondolná, hogy ez túlzás, a leírt hasonlatok, ilyen helyzetben lévő nagy testvér gyermekek gondolatai, melyet óvónőktől hallottam. Természetesen közepes korkülönbségű gyermekeknél is kialakulhat jó testvérkapcsolat, ám ehhez nagyon sokat kell kommunikálni velük, főleg a nagyobbikkal, hogy értse az új helyzetet. Érezze, hogy neki idősebbként már feladati, kötelezettségei vannak az öcsi, a hugi felé és most kell igazán jól viselkedni, hogy szüleit segítse. Később a kamaszkorban úgyis lesz bőven még helyzet, ami konfliktushoz vezethet, gondoljunk csak arra, mikor az idősebbik tesó általános iskola végén jár és menne moziba, csajozni, pasizni, stb. a haverokkal, barátnőkkel, de vigyáznia kell a hugira, öcsire. Akármilyen felelősségteljes is a gyermek, azért keresetlen gondolatai támadnak majd a kötelezettségei miatt és ez csak egy példa a számtalan felmerülő szituációból.