Egészség

Ha későn szülök későn is öregszem?

Karrier, lakás, kocsi pipa, már csak a gyerek hiányzik

Egyáltalán mit jelent az, hogy késői. Manapság a nők egy része negyven körül érzi úgy először, hogy most már minden rendben, karrier, lakás, kocsi. Már csak a gyerek hiányzik. És akkor mindent megpróbál.
shutterstock_1266586408
A nők azonban negyven fölött már nem kerülnek olyan könnyen áldott állapotba, mint a gyermekvállalásra ideális, huszonéves korban. A természet bölcsessége?
A késői gyermekvállalás valóban megfiatalíthatja a szülőket, hiszen nem hagyhatják el magukat, muszáj lépést tartani a gyerekkel. Maga a terhesség létrejötte és a szülés azonban nem tolja ki a változó kor megjelenésének idejét.
Azonban itt kell megemlíteni, hogy 35 év feletti életkorban, de különösen 40 év felett a terhességgel kapcsolatos kockázatok és szövődmények kialakulásának magasabb esélye. Az életkor előrehaladtával az embrió kromoszómaállományának számbeli és strukturális rendellenessége egyre nagyobb arányban fordul elő. Egy 40 feletti nő várandóssága esetében a létrejött embriók akár 80-85%-a is rendellenes kromoszóma állományt mutathat. Ilyenkor a beágyazódás vagy nem jön létre, vagy a beágyazódott embrió életképtelen, így a terhesség korai időszakában vetélés jöhet létre. Bizonyos rendellenességek, például a Down-szindróma is gyakoribb így a terhesség első trimeszterében végzett genetikai vizsgálatok elvégzése kiemelt jelentőségű. Külön gondosságot kell fordítani a 40 év feletti nők terhesgondozására is, hiszen közismert tény, hogy több szülészeti szövődmény fordulhat elő ebben az életkorban, például magas vérnyomás, vérzések, koraszülés, stb.