Siker

Michelangelo először Magyarországon

Ha még nem láttad a csodálatosan felújított Szépművészeti Múzeumot, erre a tárlatra biztosan elmész majd. Egy hónap múlva, április 6-án nyílik A test diadala című Michelangelo-tárlat.

A mesterek mestere, 544 éve született. Édesapja 1488 tavaszán adta be a tizenhárom éves fiút inasnak Domenico Ghirlandaio műhelyébe.

Ádám
Az erről szóló szerződés így szólt:
„1488. A mai napon, április elsején, én, Lodovico di Bernardo Buonarroti kijelentem, hogy fiamat, Michelangelót a következő három évre Davide és Domenico di Tommaso di Corrado keze alá adom a következő kikötésekkel és feltételekkel. Az említett Michelangelo a fentebb megszabott idő alatt köteles a nevezett mesterek mellett festészetet tanulni, s a mondott foglalkozást kell űznie, s mindent meg kell tennie, amit a fent nevezett mesterek parancsolnak neki, Domenico és Davide a szóban forgó három esztendő alatt kötelesek fiamnak huszonnégy aranyforintot fizetni: az első évben hatot, a másodikban nyolcat, a harmadikban tízet, összesen kilencvenhat lírát.”
(Zsámboki Zoltán fordítása)

pietá

Egy hónap múlva, április 6-án nyílik a Szépművészeti Múzeumban A test diadala című Michelangelo-tárlat, amelyen a mester harminc, a világ legrangosabb gyűjteményeiből – többek között a British Museumból, az Uffiziből, a Louvre-ból, a Casa Buonarrotiból, az Albertinából, a Teylers Museumból és az Ashmolean Museumból – kölcsönzött alaktanulmánya lesz látható. A kiállított remekműveket, köztük a Sixtus-kápolna mennyezetéhez és az Utolsó ítélethez készült rajzokat, Michelangelo legtehetségesebb kortársainak rajzaival együtt mutatjuk be.
A nyolcvan művet felvonultató tárlaton a magyar közönség első ízben találkozhat Michelangelo páratlan művészetével.