Egyéb

Hurrá, két Mishmi takin született Nyíregyházán!

Különleges formájú és patás. Mindössze 400 egyed él belőle állatkertekben, közülük hat a Nyíregyházi Állatparkban.

Talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, viszonylag kevesen rendelkeznek bárminemű ismerettel a különleges Mishmi Takinokkal kapcsolatban. Azok, akik már jártak a Nyíregyházi Állatparkban, találkozhattak velük, ugyanis a világ eme védett, állatkertekben 400 egyedet számláló fajából egy hím, két nőstény és négy (már itt született) borjú ugyanis pont  itt él.  A csapat most két borjúval lett gazdagabb: január végén egy, míg két nappal ezelőtt egy másik takin borjú született.

S hogy mit kell tudni a különleges nevű és különleges formájú mishmi takinokról?

Több alfajuk is létezik, a természetben az indiai Arunácsal Prades államban, Mianmar északi részén, illetve Tibet délkeleti részén és Jünnan tartomány északnyugati területin élnek, becsült egyedszáma mindösszesen 3500.

Az ivarérett állatokat a nagy fej jellemzi, különösen meghatározó fejükön a kissé ívelt orrhát (kosorr). A hideg ellen vastag bundájuk védi meg őket, különleges orruk pedig előmelegíti a belélegzésre kerülő levegőt. Mindkét ivar visel szarvat, de a bikák erőteljesebb testfelépítésűek s testtömegük akár a 350kg-ot is elérheti.

Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A Mishmi takin, nevét az Arunácsal Prades területén magasodó Mishmi-hegyekről kapta, ugyanis ez a hegyvidék az állat egyik jellegzetes élőhelye, ahol az erdős völgyek aljától és a bambuszligetektől egészen a sziklás, havasi legelőkig, elsősorban 1000 m tengerszint feletti magasságtól akár a 3300 méteres tengerszint feletti magasságig előfordulnak.

Csordában élnek, növényevők,  a fás szárú növények magasabban lévő hajtásait két lábra ágaskodva érik el.

Mivel természetes élőhelyeiken állományuk folyamatosan csökken az orvvadászat és az erdőírtások miatt, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN ) sebezhetőként tartja számon, az Európai Állatkertek Szövetsége (EAZA) pedig fajmegőrzési tenyészprogram keretében szaporítja a ritka állatokat – olvashatjuk a Nyíregyházi Állatpark oldalán.