Otthon

Nyugodtan mondd a férjednek, hogy ilyen Wi-Fi kell!

Ha mostanában veszel valamit, amit otthoni hálózatodra szánsz, nézd meg, hogy hányas számú WI-FI változatot használ: a 6-os a nyerőszám.

Nemrégiben tíz európai ország háromezer háztartásában végeztek felmérést a Wi-Fi-vel kapcsolatban, és úgy találták, hogy azok háromnegyedében gondok vannak a hálózat minőségével.

Hány kütyütök lóg a Wi-Fi-n éppen?

shutterstock_620252171_resize

Miközben a háztartásokba bejövő szélessávú internet egyre gyorsabb, ennél is gyorsabban nő a Wi-Fi-re kapcsolódó eszközök száma. Egy négytagú családban, ahol van két kamasz gyerek, majdnem mindenkinek van okostelefonja, számítógépe vagy tabletje, és ezek nagy része a Wi-Fi-n lóg. De ugyanezt a hálózatot használják a tévék, ráadásul az egyre jobb minőségű filmekhez egyre több hely kell a hálózatban.

smarttv_resize

A Wi-Fi-re kapcsolódó eszközök számában hamarosan robbanás nálunk is, ahogy hirtelen minden „kiokosodik”. Talán már ebben az évben nálunk is elérhetők lesznek az olyan, magyarul értő-beszélő digitális asszisztensek, mint az Amazon Alexa, vagy a Google Home. De, a kenyérpirítótól a hűtőszekrényen át a fűtésvezérlésig gyorsan okossá válik minden, ami áramot fogyaszt.

smarthome_resize

Az új Wi-Fi 6-os szabvány szerint épült routerek két és félszer gyorsabbak lesznek a réginél, alkalmasak arra, hogy többtucatnyi kütyüt kiszolgáljanak. Ezért érdemes figyelni arra, hogy ha mostanában valami „okos” gépet veszel az otthonodba, tudja ezt a szabványt.

A Wi-Fi 6 újonnan bevezetett elnevezés, pontosan neked találták ki, mert eredeti neve, a 802.11ax semmit nem mond az avatatlan vásárlónak. A Wi-Fi 5-öt, ezért ne is keresd, mert az csak most kapja visszamenőlegesen a nevét, eddig 802.11ac-nak hívták, a 4-es pedig 802.11n volt

wi-fi_versions_resize

És érdemes figyelni arra is, hogy sok ilyenhez egyre gyorsabb szolgáltatói összeköttetés kell.

Akkor is maradnak nagy különbségek a gépek között. Ezeket a sorokat egy olyan számítógépen írom, amit nemrég vettem nagy büszkén, hogy milyen jó vásárt csináltam vele. Nem titok: 150 000 volt. A következő gépet a fiamnak vettük, kis híján majdnem kétszer annyiba került, mint az enyém, de az éppen tizenötször gyorsabb ezért az árért…

Ha mindebből egy szót sem értettél, még megvigasztalhat, hogy nem csak nálatok akadozik a Wi-fi.