Te + Én

5 dolog az örökké tartó kapcsolatért

És boldogan éltek, míg meg nem haltak… Lassan már csak a meséből ismerjük már ezt az állapotot. De vajon mi lehet azoknak a kapcsolatoknak a titka, ahol tényleg sikerül az örökkön örökké?

Nincs két egyforma kapcsolat. Van, akiknek könnyen megy, és már az is természetes, ha két hét után összeköltöznek, 3 hónap múlva meg jön a gyerek. Míg másoknak küzdelmesebb, idő kell az összecsiszolódásra. De egyik esetben sem lehetnek abban biztosak, hogy meddig tart a szerelem és meddig bírja a szeretet. Az örökké tartó együttléthez mindenesetre van néhány jótanács, de a kutatások azt még nem tudták bebizonyítani, hogy minden esetben működik-e. Egy próbát talán megér.

Fotó: iStock.com/jacoblund

Fotó: iStock.com/jacoblund

1. Kötelező kommunikáció

Amíg a kapcsolat elején könnyen megy a beszélgetés, és természetes, hogy mindent meg is beszéltek, addig egy idő után ez elvész. Nem tudni az okát, hogy miért. Átvált arra, hogy úgyis tudja a másik. Épp ezért nem kérdezünk, nem mondjuk ki, csak gondoljuk. De ettől a másik még nem fogja tudni, sőt újabb és újabb kétségek támadhatnak. A „de hát mi beszélgetünk” válasz sem jó. A mi volt a munkában, mit vegyél a boltba, és a megint nem jól parkoltál le nem beszélgetés. Egy-egy este tévé helyett csak egymásra figyeljetek, egy idő után pedig ezt már igényelni is fogjátok.

2. Kedvesség

Nincs annál rosszabb, ha ez elvész, főleg, ha ez mások előtt történik. Megalázó helyzetek egy baráti vacsorán is kialakulhatnak, elég ehhez egy gúnyos mosoly, vagy egy bántó megjegyzés. Sokszor nem a kimondott szó a fontos, hanem az azon lévő hangsúly. Hiszen az „édesem” is hány féle képen hangozhat.

3. Előzékenység, udvariasság

A beszélgetéseitek során mindig barátságosak és szívélyesek vagytok egymással. Ha így van, akkor jó az irány. Hagyd a másikat mindig szóhoz jutni, kérd ki a véleményét, és hallgasd is meg. Ne csak kérdezz, hanem figyelj is. Ha a kapcsolatotokban úgy kezelitek egymást, mint egy teljesen egyenlő felet, akkor a tisztelet is érződni fog.

Fotó: iStock.com/fizkes

Fotó: iStock.com/fizkes

4. Nem kritizálsz

Alapvető hiba. Egy kapcsolat olyan, mint egy lakás. Lehet rajta változtatni, de azt mindenkinek akarnia kell. A kritikát a legtöbb ember rosszul viseli, ezért nem mindegy, hogy mondod, mikor mondod, miért mondod. Érthető legyen mindig az oka, és az is, hogy nem bántani, hanem segíteni akarsz.

5. Nincs elnyomás

Ha kialakul az alá-, fölérendelt viszony ott vége. Ne nyomjátok el egymást, mindenkinek meg van a saját tere, a saját egyénisége. Mindig arra koncentráljatok, hogy a vitákat békés úton zárjátok le, mert ez nem egy háború, ahol győztesnek és vesztesnek is lennie kell. Hallgasd meg a másikat akkor is, ha teljesen más a véleménye, lehet, hogy éppen erre az új nézőpontra lesz később szükséged. Egyet mindig tartsatok észbe: egy csapat vagytok, és azonos oldalon álltok.