Életmód

A kutya az ember legjobb futótársa

A 10 legsportosabb négylábú, akikkel jó futni, jó sétálni és jó együtt lenni!

Elnézem az erdőben a gazdikkal együtt futó, kocogó, őrült módon rohanó vagy éppen nyugodtan sétáló kutyákat. Akármelyik mozgásformát is űzik a gazdájukkal, valahogy mindig pontosan passzolnak tempóban, nyugalomban vagy épp kergeségben a póráz másik végén levő  kétlábúhoz.

Még nem láttam vizslát, amelyik unottan feküdt volna keresztben az ösvényen, miközben gazdája a továbbindulás reményében nyaggatta volna. Nem, egy vizsla az fut, száguld, két füle palacsintaként lapul a fejéhez, vagy lobog a szélben, pofája boldog örömmámorban úszik, tekintetével időnként a le-lemaradó gazdit pásztázza.

Láttam viszont roppant jól nevelt, kedvesen bóklászó golden retrievert az ugyancsak kedvesen sétálgató és telefonálgató gazdija mellett. A lényeg, ha terepen való futásra adjuk a fejünket, és ezt kutyánkkal együtt tesszük, nem árt néhány szabályt betartani.  Mert az igaz, hogy kutyával futni nemcsak a kutya-gazdi kapcsolatot építi, de egészségessé és boldoggá is tesz embert és állatot egyaránt. De vajon a mi kutyánk alkalmas-e erre a sportos életmódra?

Fotó: Unsplash / Jay Wennington

Fotó: Unsplash / Jay Wennington

Az első elindulás előtt több dolgot is érdemes mérlegelni:

Vajon bírja-e a kutya a hosszabb terhelést? Mennyit és milyen intenzitással edzhetünk vele? Ezeket a kérdéseket jóval indulás előtt mindenképp tedd fel az állatorvosnak!
Amennyiben alkalmas, mérd fel, mire képes: bizonyos fajták ügyesebbek, mások viszont  kevésbé. Úgy kell meghatározni a séta vagy a futás ütemét, hogy az a kutya számára kényelmesen elvégezhető legyen.
Kezdjétek lassan! Mindig alkalmazkodj a kutya fizikai állapotához. Idősebb vagy túlsúlyos kutyáknál ez különösen fontos. És, ugyanúgy, ahogy az embereknél, a bemelegítést se felejtsd el. Először séta, majd később fokozzuk a terhelést.

Mire figyelj még?
Ha a kutya túlzottan liheg, állj le! Mindig legyen nálad víz, és arra is ügyelj, hogy az állatnak ne kelljen forró aszfalton vagy éles, köves felületen futnia!
Kerüld a túlzottan forró vagy nagyon esős időben való gyakorlást!
Legyen nálad a póráz! Bár a legkényelmesebb, ha a kutya szabadon futhat velünk, de mindig vigyünk magunkkal pórázt. Ha emberek között vagy nagyobb forgalmú helyen vezet át az utunk, tegyünk pórázt a kutyára. A futópóráz szabadságot és védelmet is jelent a gazdinak és a kutyának is!

A szakértők a nyakörv helyett hámot javasolnak, hogy a kutya nyaka körüli nyomást a lehető legjobban csökkenthessük.

És végül mely fajták a legalkalmasabbak a futásra? 

1. A keverékek
Természetesen függ a dolog attól, hogy milyen fajták keverékéről van szó, de mivel a légzési nehézségek általában nem jellemzők rájuk, ezért a keverék kutyák remek „atléták”, és így tökéletes futópartnereink lehetnek.

2. A staffordshire bullterrier
Bár kissé zömök a formája, az energiaszintje olyan magas, és annyira szeret a szabadban az általa kedvelt emberekkel együtt lenni, hogy keresve sem találhatnánk nála jobb társat a futáshoz.

Fotó: iStock.com/YatoKenshin

Husky (Fotó: iStock.com/YatoKenshin)

3. A husky
A szánhúzó kutyákat kifejezetten arra tenyészették, hogy élvezzék és bírják azt a fizikai és mentális terhelést, amit a futás is jelent. Vastag bundájuk a hideg téli napokon való együtt futásra alkalmassá teszi, de nyáron ne vele induljunk edzeni!

4. A springer spániel
Energikus, aktív, intelligens fajta, amely imádja, ha fizikai és mentális kihívásokkal terheljük. Élvezni fogja a futást!

spániel shutterstock

Ő egy springer spániel (Fotó: Shutterstock)

5. A labrador
Munkakutya, amely nagyon ragaszkodó, de közben nagyon szeret a szabadban kavarni, szaglászni, új helyeket felfedezni. Igényli a sok aktivitást.

6. A német vizsla
A labradorhoz hasonlóan ez is munkakutya. Állóképessége, kitartása miatt igazi hosszútávfutó!

Border collie-k futás közben (Fotó: Shutterstock)

Border collie-k futás közben (Fotó: Shutterstock)

7. A border collie
A legintelligensebb terelőkutya, óriási fizikai terhelhetőség jellemzi, és szinte vágyik a kihívásokra, ügyességi feladatokra.

8. A német juhász
Játékos, okos, kitartó, a hűséges edzőpartner, aki nagyon szeret dolgozni. Csak jó hatással lehet arra, aki társává fogadja.

Jack russel terrier (Fotó: Shutterstock)

Jack russel terrier (Fotó: Shutterstock)

9. A Jack Russel-terrier
Kicsi, de annál energikusabb fajta. Bőven van mit égetnie! Energiaszintje abszolút vetekszik a nagyobb fajtákéval. Csak győzd vele a futást!

10. A magyar vizsla
Szenvedélyes vadászkutyaként meg se kottyan neki a futás. Bár télen kifejezetten kanapé specialista, tavasztól késő őszig imád a természetben lenni, szaladni, futni, követni a gazdát. Csak győzzük energiával!

Magyar vizsla (shutterstock)