Otthon

Nem vagyunk próféták, de megtörtént, amit jósoltunk

Valami egészen új világ kezdődik, de te még nem kapiskálod.

A legtöbben úgy vannak vele, hogy majd akkor foglalkoznak a legújabb technikával, amikor – mondjuk – egy mobiltelefon képében már a zsebükben van. Bizonyos értelemben ez jogos is, de azért nem árt tudni, mit hoz a jövő.

Vagy inkább megérteni, hogy mi történt tegnap. Mert a jövő már tart egy ideje.

Ahogy arról napokkal ezelőtt írtunk, Magyarországon is elkezdődött az 5G technikával felszerelt adótornyok működése, annak minden előnyével és vitatott biztonságosságával együtt.

(Kattints ide a cikkünkre, ha nem olvastad volna. 

Akkor azt állítottuk, a gyors adatátviteli technika lehetővé teszi majd, hogy – például – orvosok a távolból is megoperálhassanak valakit, akár robotokat vezérelve. Magyarul, ha hirtelen rosszul leszel, de a hozzád legközelebbi kórházban nincs szívsebész, „csak” egy sebészeti beavatkozásra alkalmas robot, akkor a távolból is elvégezhetik rajtad a műtétet.

03shutterstock_640287970_resize

Most valami hasonló történt – igaz, a távműtétben még nem szerepelt robot, de a távolban lévő orvos már tevékeny részese volt egy műtétnek. António de Lacy, osztályvezető gasztroenterológus egy több kilóméterrel arrébb zajló műtéthez adott tanácsokat.

01

Mindennek tanúja lehetett a Mobile World Congress (MWC) szakkiállítás barcelonai közönsége.

02tav1image_resize

(Ha jobban érdekel a téma, és szeretted nézni a Vészhelyzetet, itt van neked erről a videó.)

Nyilvánvaló módon életfontosságú, hogy egy távműtét során milyen gyors az adatátvitel, hogy a kés ott és akkor vágjon, ahogyan távolról vezéreljük.

Vagy, egy másik példával élve, amikor majd önjáró autók közlekednek az utakon (csak az év végéről beszélünk!), hogy két egymásba rohanni készülő autó milyen gyorsan ismeri fel a helyzetet és válaszol a veszélyre.

04shutterstock_1207430194_resize

Világos, hogy az emberi vezetőnek is idő kell a helyzet elemzésére és a cselekvésre: egy kormánymozdulatra, egy fékezésre. Mindez a másodperc töredéke alatt zajlik le, de egy gyors autó addig is jóval többet megy, mint tíz méter, és ehhez jön még a fékút. Az önvezető autóknak, amelyek különböző távoli vezetési központok számítógépeivel vannak összeköttetésben, nem mindegy, mennyi idő alatt járják meg a kiértékelésre váró adatok az utat oda, és mennyi idő alatt jön meg a válasz onnan, mit tegyen a kocsi.

Nos, az 5G adatátviteli technika segítségével ez olyan gyors, hogy azalatt a kocsi csak pár centit halad. Egy ilyen kocsi már ma is hússzor gyorsabban reagál az embernél.