Konyha

Mindent a kávéról (A kávékultúra kialalkulása)

A kávé ma már nem csak a gazdagok itala, beépült a napi rutinba, ám ehhez az olaszok forradalmi találmány kellett, az eszpresszó.

A kávé Etiópiából indult világhódító útjára, elsőként a Közel-Keletet, majd Európát nyűgözte le, később Ázsiában terjedt el, míg végül az Amerikai kontinensen is megvetette a lábát. Eleinte, mint luxus cikk csak a gazdagok kiváltsága volt, de napjainkra mindenki számára elérhető. Érdekesség, hogy a kávéház kultúra elterjedése a kávéházak kulturális szerepe mennyire meghatározta egyes országok szellemi életét, hiszen itt gyűltek össze a művészek, a gondolkodók, az arisztokraták. Jelen korunkra minden nemzetnek kialakultak a rá jellemző kávézási szokásai és ezzel együtt a sajátos, rá jellemző kávézói, kávé fajtái. A kávé annyi féle-fajta módon készül napjainkban, hogy felsorolni is nehéz lenne, ráadásul máig jó üzlet egy hangulatos kávézó nyitása, mivel ma is imádnak az emberek betérni egy kellemes helyre, egy finom feketére. A kávézó hálózatok elterjedése is csak tovább népszerűsítette a kávét, sőt az elmúlt tíz évben a gasztronómia ilyen hatalmas fokú népszerűsége a kávét még inkább a fókuszba helyezte.

kávékult1

A kávéházi presszógép

A mai kávékultúrára a legnagyobb hatást az olaszok gyakorolták, ezt pedig elsősorban az eszpresszóval érték el. Angelo Moriondo volt, aki a presszógépet, azaz egy olyan eszközt bejegyeztetett Torinoban, 1884-ben, amivel nagy mennyiségű friss kávét lehet készíteni az őrölt kávén átáramló vízgőz mennyiségével. Ez a gép volt az alapja a ma használatos valamennyi kávé készítésére alkalmas masinának.  Az olaszok az anyaországból magukkal vitték az eszpresszó kultúráját valamennyi diaszpórába, így például az Egyesült Államokba is. Tulajdonképpen az eszpresszó volt az alapja a mai kávéalapú italoknak, melyeket napjainkban is előszeretettel fogyasztanak a világ minden táján.

kávékult3

Klasszikus olasz eszpresszó