Egészség

Milyen előnyei vannak a változókori hormonpótlásnak?

Aki sokat szenved a klimax alatt, hőhullámok gyötrik, éjszaka nem tud aludni, ingerült, vagy sokat fáj a feje elgondolkozik azon, hogy vállalja e a hormonterápiát. Lássuk először melyek a hormonpótlás előnyei

Amikor a petefészek már nem dolgozik, nem termeli azt a hormont, az ösztrogént, amely egyebek között védi ereinket, szívünket, és amely a kalcium beépülésének egyik szabályozójaként a csontok keménységéért is felelős.

Fotó: iStock.com/Highwaystarz-Photography

Fotó: iStock.com/Highwaystarz-Photography

Ezért van az, hogy a klimax beköszöntével számítanunk kell a csontritkulásra, és hogy a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is nagyobb. Az orvostudomány azonban nemcsak életünk hosszát nyújtotta meg; a kutatások eredményeként ma már olyan hormonpótló kezelések is léteznek, amelyek számottevően csökkenthetik e betegségek kockázatát. A hormonpótló kezelés annak javasolt, akinek nehezen viselhető panaszokat okoz a klimax (hőhullám, alvászavar, ingerültség, depresszió, hüvelyszárazság, fájdalmas közösülés), vagy aki a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a csontritkulás szempontjából veszélyeztetett. Ha valakinek közvetlen rokonságában előfordul ilyen betegség, vagy neki magának magas a vérzsírszintje (koleszterin, triglicerid), illetve ha kezdődő csontritkulása van, akkor mindenképp érdemes megfontolnia a hormonpótló kezelés lehetőségét.
Ma már többféle gyógyszer és gyógyszerforma között lehet választani, injekció, tabletta, tapasz és krém egyaránt rendelkezésre áll, így a nőgyógyász segítségével mindenki megtalálhatja a számára legkedvezőbb kezelést. Fontos, hogy a kezelésről orvos és beteg közösen döntsön. A kezelés hatására általában elmúlnak a kellemetlen klimaxos tünetek. Ma már meggyőző bizonyítékok vannak arra, hogy az idejében elkezdett hormonpótló kezelés megakadályozza a csontritkulás kialakulását, vagy ha már elindult a csontvesztés, akkor megállítja a folyamatot. A legújabb külföldi kutatások alapján azonban nem csak a hormonpótlás lényeges a megelőzés során, hanem a kálciumpótlás és a helyes életmód, és testmozgás is meghatározó lehet a változó korú nők életminőségének javításában.

És a veszélyek? Cikk sorozatunk 3. részében holnap sorra vesszük