Otthon

A kóla öt hihetetlen hatása

Talán el sem hiszed, hogy mennyi mindenre jó a kóla. Nem csak a világ legnépszerűbb üdítője, de rengeteg más hasznos tulajdonsága is van

A kóla az egyik legjobb rozsdaoldó. Ezen talán érdemes lenne elgondolkozni.

Fotó: iStock.com/diego_cervo

Fotó: iStock.com/diego_cervo

Ha nem hiszed, hogy kedvenc üdítőd erre is használható, próbáld ki. Önts egy rozsdás szerszámra annyi kólát, hogy teljesen ellepje. Vagy dobj egy rozsdás kulcsot egy pohár kólába. Ezután hagyd állni 24 órán át. Majd öblítsd le vízzel. Meglátod, hogy a rozsda teljesen eltűnik. Lehet, hogy kevesebbet kellene innunk belőle?

Nem kell többé drága vízkőoldókat, és egyéb tisztítószereket vásárolnod ahhoz, a vécé-kagyló mindig tiszta legyen. Elég, ha egy üveg bármilyen olcsó kólát tartasz a sarokban, s, ha úgy érzed, hogy tisztításra szorul, hát beleöntöd a kagylóba, majd megnyomod a vízöblítést. ha eldugult lefolyóval van dolgod, bizony a kóla dugulás ellen is jó. Próbáld ki!

Ázsiában a földművelők kólával permetezik növényeiket, hogy azokat ne támadják meg a bogarak. A cukor vonzza a vöröshangyákat, a kártevők legnagyobb ellenségeit. A csigáktól is megszabadít a kóla – kis csészékben helyezzünk el itt-ott az italból, a csigáknak nyomuk sem lesz.

A kóla szúnyogcsípésekre is kiváló. Ha kólába áztatott vattapamacsot teszünk a csípésre csökken a viszketés, azért, mert a kólában lévő koffein érzéstelenítő hatású. Medúzacsípésekre is alkalmazható.