Konyha

De mi is az az orda?

A zsendice és a savó után nem is következhet más, mint az orda, ami szintén klasszikus magyar tejtermék.

trinitás (2)Az orda a zsendicéhez hasonlóan savóból készül és ez is egy tipikus erdélyi tejféleség, méghozzá édes tejsavót kell hozzá 85-90°C fokra melegíteni, majd savanyú közeg hozzáadásával lehet az ordát kinyerni. Sok helyen csak savósajtnak nevezik, igazi friss termék, így nem lehet sokáig tárolni. Sokféleképpen fogyasztható, akár magában pirítós kenyérrel, vagy alapanyagként felhasználva desszertekhez, például túrótortához (Erdélyben máig népszerű az ordás palacsinta, jó szívvel ajánlom kipróbálni), esetleg roston sütve házi lekvárokkal, valamint hideg előételekhez is kitűnően párosítható.
Borok mellé is adható, elsősorban rosé és fehér borokhoz, nem kell tartani a puffadástól, túltelítettségtől, hiszen nagyon könnyen emészthető, mégis tápláló. Élelmiszerláncoknál nem igen lehet hozzájutni, de delikát boltokban és sajtmanufaktúrában kíváló minőségű ordák kaphatóak.

Trinitás sajtműhely ordája, fotó: Acsai Miklós - Sajtfogások legelőtől a tányérig 2018.

Trinitás sajtműhely ordája, fotó: Acsai Miklós – Sajtfogások legelőtől a tányérig 2018.