Otthon

Ha van lakásod, az minden nappal jelentősen drágul

Ha viszont nincs saját ingatlanod, és tudnál szerezni egyet, ne sokat tétovázz.

„A magyar gazdasági fejlődés harmadát az építőipar adja. Ez példátlanul magas szám, és megvannak a veszélyei” – mondta minap egy szakértő a rádióban.

Épül az Etele Plaza Újbudán

Tény és való, mindenütt rengeteg az építkezés látható, kicsi és nagy, de a számok ismerete nélkül nem tudjuk eldönteni, milyen esélyeink nyílnak vagy csukódnak épp a lakásüzletben.

A lakásárak kitartóan emelkednek

Az biztos, hogy a lakásárak növekedése nem állt meg. A legmegdöbbentőbb szám, hogy a sokáig lenézett panellakások ára tavaly – tehát egyetlen év alatt – 5 millió forinttal drágul meg Budapesten, de vidéken is 3-4 millióval többet kell fizetni értük, mint 2017-ben.

Az országban mindenütt jelentősen nőttek a lakásárak, ha nem is pesti drágulás mértékében.

A pesti panelok négyzetméterének átlagára 482 ezer forint, a budaiaké pedig már az 550. A kelet-magyarországi panelok 300 forintba, a nyugatiak 254 000-be kerülnek négyzetméterenként.

Építõipar - Budapest - Lakásépítési hullám Madárhegyen

A hagyományos téglából épült lakások között kétszázezres különbség van árba, attól függően, hogy Pesten, vagy a drágább Budán találhatóak-e. A pesti Belváros azonban kiugróan drága, 800 000 forint alatt nagy szerencse találni valamit. A „jobb környéken” található fővárosi lakások ára már egymillió négyzetméterenként.

Kik, hol és mit építenek

Azért foglalkozunk ennyit a pesti árakkal, mert a tavaly átadott 17 681 lakás fele a fővárosban vagy Pest megyében épült. Az is látható a számokból, hogy az új otthonokat egyre inkább vállalkozások építik, nem természetes személyek. Még a családi házaknál is így van ez. A saját ház vágya ismét erős, az összes átadott lakás 53%-a családi házban volt. 38%-a társasházban, és csak 5%-a lakóparkban. Úgy látszik, a magyarok kiszerettek ebből az életformából.

Építõipar - Budapest - A City Home lakópark

Rengeteg megválaszolatlan kérdés van a közvetlen jövőről

Négy jelentős körülmény van, amely erős hatással lehet 2019 építési kedvére és lehetőségeire.

  • Az első, hogy állam és az önkormányzatok – amelyek a legnagyobb építtetők – számos nagyszabású tervéről kényszerűen lemondott a megugrott építési költségek miatt. Pályaudvar-építések, kórházfelújítások maradnak el egy sor városban.

Sportlétesítmény - Budapest - Puskás Ferenc Stadion

  • A falusi CSOK viszont felpörgetheti a keresletet új házak építésére valamint a régebbiek megvásárlására, átalakítására. Hogy hányan kívánnak és tudnak élni ezzel a lehetőséggel, az egyelőre megmondhatatlan.

Kiss Zoltán; Vámosi Vanda

  • Nagyon kevés az igazi szakember, és sehol nincs utánpótlás. Egyes alapvető építőipar szakmákban, egy-egy megyére csak két újonnan képzett szakember jut, de a szakmai szövetségek szerint is, a fiatal munkások inkább csak betanított vagy átképzett munkásoknak tekinthetők a régi szakik mellett, akik még „rendes” nappali iskolákba jártak sűrű építési gyakorlatok mellett. Az idősebb, képzettebb munkások kikopása, eltűnése komoly akadály.

A Démétér Ház bõvítése

És mivel nincsenek elérhető, jó szakemberek, a 400 000 felújítandó lakás alig harmadában történnek javítgatások: ilyesmibe csak a lakásvásárlók 7-11 fektet. Aki teheti, új lakásban menekül innen.

  • A lakásvásárlók. –építtetők negyede befektető, és tovább-vagy kiadja szerzeményét.

Mindezek hatására nehezen elképzelhető, hogy a drágulás megáll, vagy lényegesen lassúbbodik.