Konyha

A legjobb a hazai gesztenye!

Egyes esetekben kifejezetten jó, ha helyettünk kaparják ki a gesztenyét, erről is szólt a NÉBIH eseménye.

A gesztenye sokrétűen felhasználható, magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú, ugyanakkor a dióféléknél alacsonyabb zsírtartalmú héjas gyümölcs. Gondoltad volna, hogy a gesztenye gyümölcs iránti kereslet a világ élelmiszerpiacán folyamatosan növekszik, és a gesztenye felvásárlási ára az elmúlt években duplájára nőtt. Így a gesztenyében rejlő kiváló üzleti lehetőséget is egyre többen próbálják kihasználni. Azonban a gesztenyetermesztés nem kockázatmentes tevékenység, hiszen a fákat több károsító is fenyegeti, amelyek ellen a rezisztens fajták nemesítése jelentheti a leghatékonyabb megoldást – többek között ez hangzott el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) érzékszervi bírálattal egybe kötött kerekasztal-beszélgetésén, amelyen a termékpálya szinte valamennyi érintettje – termelő, nemesítő, erdész, faiskola-tulajdonos, méhész, cukrászmester, séf, vendéglátás-felügyeleti és gasztronómiai szakember, termesztéskutató, továbbá szakíró – képviseltette magát.

gesztenye1

Ami nekünk, hétköznapi fogyasztónak fontos lehet, hogy az érzékszervi bírálaton (termelők, fogyasztók, szakemberek értékeltek), ahol 15 gesztenyefélét hasonlítottak össze az összesített pontszámok alapján a nagymarosi új szelektált gesztenyék érték el a legmagasabb értékeket, azaz ismét bebizonyosodott, hogy a hazánkban elérhető gyümölcskínálatból egy hazai termék a legjobb minőségű, így leginkább ezt érdemes keresni egy jó gundel palacsintához, esetleg sült gesztenyéhez vagy gesztenyepüréhez.