Otthon

Még a csapból is ez a téma folyik, és neked fogalmad sincs, miről van szó

A dolognak vannak rád nézve következményei. Eddig én sem tudtam, mi ez nagy zaj az 5G körül, de utánanéztem, és elmondom neked, hogy ne ülj kukán, ha erről beszélnek a társaságodban.

Nagyon egyszerűen: az 5G-ből az 5 azt jelenti – ötödik.

A G, hogy generáció. Tehát ötödik generáció.

A telefonod és okoskütyüid kapcsolatáról van szó, amiről ritkán beszélget az ember – na, jó, soha – de most téma, mert ügye bejött az ötödik…, mint fentebb említettem, és egyszerre nagyon jó, de lehet borzalmas is.

shutterstock_1257189535

Azért annyit tudjál, hogy a 90’-es évek elején, amikor Magyarországon is elterjedt a mobilozás, még nem lehetett SMS-t sem írni. Az majd a 2Gvel vált lehetővé. A 3- és 4G egyre gyorsabb hálózatokat jelentett, és már nem volt gond internetezni is a telefonokon. A 4G még sok helyen még nem is elérhető, de már zúdul ránk az 5G-s technológia.

Azért jött, mert tenni kellett valamit, hiszen pár készülék híján 7 milliárd emberek van mobilja, és nagyobb részükön már van internet. (Nálunk is van egy 900 forintos „jóléti alapcsomag”, amit azért mindenki ki tud fizetni valahogy.)

Ráadásul egyre újabb és újabb eszközöket lehet már most is az internetre telepíteni, de pillanatokon belül elárasztanak minket az okosabbnál okosabb háztartási vezérlők, eszközök. (Már most is interneten indítjuk be vidéki házunk fűtését, ha hidegben indulunk el hétvégére.) De hamarosan alig lesz olyan árammal működő eszközünk, amit ne vezérelhetnénk telefonunkkal az interneten keresztül.

shutterstock_1121671652

Azt is meg kellett oldani, hogy mindez ne növelje mobilunk akkumulátor használatát, mert azt talán észrevetted, hogyha bekapcsolod a legújabb hálózatot (3G vagy 4G), akkor már kezdheted is tölteni.

A legdöntőbb érv –a gyorsaság. A legnagyobb dolog, amit idáig egy halandó letöltött, az egy mozifilm volt, minőségtől függően, órákba is beletelt, mire a gépére érkezett. Most ez percek, másodpercek kérdése lesz. Egy-egy weboldalt nem is látod majd betöltődni, olyan lesz, mintha mindig is ott lett nyitva a képernyődön.

shutterstock_1281755713

Ez a te szempontod, de vannak fontosabbak. Az 5G-s gyorsaság mellett lehetővé válik az is, hogy egy – mondjuk egy bányabalesetnél, amikor a sebész nem tud a helyszínre menni, egy robotot vezérelve operálja meg a sürgős esetet. Nagyon elvont? Mondok mást: mos lesz igazán valóság abból, hogy autód önvezetővé váljon. Beülsz a kocsidba, bemondod a címet, és lapozgatni kezdesz a tableteden addig is, amíg odavisz.

Tegnap Európa hat országában elindult az 5G szolgáltatás, nálunk is.

(Talán arról is hallottál, hogy a bonyolult technikában egyelőre a kínaiak a legjobbak, de az amerikaiak szerint ebben van bizonyos kockázat, én nem volna szabad hagyni, hogy a kínaiak építsék ki a hálózatokat. Ezt még az angolok is vitatják, de ebbe ne menjünk most bele.)

Amit a te szemed fog észrevenni, az az, hogy sokkal több antenna lesz a háztetőkön, mert az 5G átviteli módja ezt igényli. Lassan nem is kell majd cserepet tenni a tetőkre, elég lesz a reklám meg az antennaerdő.

Ez a „milliméteres hullámsáv”, amit az 5G használ, veszélyes is lehet. A világ 48 000 tudósa követelte pár napja, hogy komolyabb vizsgálatok előzzék meg az 5G bevezetését, mert nagy a kockázat,

Ezt írják –

„Az 5G rendkívüli mértékben növelni fogja a rádiófrekvenciás sugárzásnak való kitettséget a már működő 2G-, 3G- és 4G-hálózatok mellett. E sugárzás bizonyítottan káros az emberekre és a környezetre. Az 5G bevezetése embereken és a környezeten való kísérletezésnek minősül, amit a nemzetközi jog bűncselekményként tart számon”

És mit mond erre Thuróczy György, a Nemzeti Népegészségügyi Központ sugárbiológiai és sugáregészségügyi főosztályának osztályvezetője?

„Egyelőre nem lehet azt mondani, hogy az 5G-hálózatok valódi egészségügyi kockázatot jelentenek az ember számára, de az ellenkezőjét sem lehet egyértelműen kijelenteni. Ehhez hosszabb időt felölelő vizsgálatok kellenének, ám ilyen hosszú kísérletekre a bevezetés küszöbén már egész biztosan nincs idő.”

Hm.

És még egy hm, levezetésként.

Tavaly egész nyáron nem lehetett megállni az utcánkban, de nem ez volt a baj, hanem, hogy légkalapáccsal bontották utat: iszonyú zaj és por volt hónapokon át. A nagy hőségben próbáltunk kedvesek lenni a munkásokhoz, jéghideg üdítőkkel, illatos kávéval járkáltunk a munkagödrök között, hogy tartsuk bennük a lelket, ők meg a határidőt.

Távközlési kábeleket fektettek. Időnként megjelentek a különböző tele-cégek technikusai, és mindegyik azt mondta, az ő hálózatuk a leggyorsabb, de most még gyorsabb lesz, a konkurencia meg szégyellje magát, hogy ilyen gagyi rendszert tukmál az emberekre. Tény, ami tény, az internetünk gyakran lelassul, sokszor órákra nincs is, bár legjobb formájában – éjfél előtt pár perccel – hihetetlenül gyors. Az is tény, hogy a hetvenkedő cég, aki szeptemberre ígérte a csodák-csodája új szolgáltatást, a mai napig nem vezette be házunkba a kábeleit, noha elosztó doboza ott áll utcai bejáratunknál.
Lehet, hogy fölöslegesen törték fel az utcánkat?

Mert most azt olvasom, az új 5G adatátviteli technika minden eddiginél gyorsabb lesz, és nem kellenek hozzá vezetékek.