Konyha

Tavaszváró MiniSVÉT

Hat éves története során hazalátogatott SVÉT szülőhelyére, a szigetmonostori Rosinante Fogadóban.

A Szentedrei-szigeten található Rosinante Fogadó úgy gondolta, hogy éppen elég volt már a télből, ezért a hideg évszak távozását egy gasztro örömünneppel kívánta elősegíteni február 23-án. Kevesen tudják, de több kiváló étterem összefogásával pontosan erről a vendéglátó helyről indult el 2012 februárjában a SVÉT, azaz Stílusos Vidéki Éttermiség. A cél akkor is az volt, ami máig megmaradt, közel hozni egymáshoz a gasztronómiára fogékony közönséget és az innovatív vidéki konyhát vezető séfeket, illetve a legmagasabb minőséget képviselő termelőket, tenyésztőket. Az indulásnál 8 tagja volt a közösségnek, ám köszönhetően a rendezvény sikerének és nem utolsó sorban az egyre jobban fejlődő vidéki gasztronómiai műhelyeknek mára már 17 taggal büszkélkedhet a kezdeményezés.

A balatonszemesi Kistücsök Étterem séfje Jahni László készíti elő a tálalást.

A balatonszemesi Kistücsök Étterem séfje Jahni László készíti elő a tálalást.

A SVÉT napjainkra egy olyan családias hangulatú rendezvénnyé vált, ahol nem csak a szakemberek, a szakújságírók cserélhetik ki gondolataikat, miközben finom falatokkal múlatják az idejüket, hanem a gasztronómiai érdeklődésű emberek is beszélgethetnek a séfekkel, a termelőkkel vagy éppen a tenyésztőkkel. A SVÉT tagok filozófiája a minőségi konyha és a szívből jövő vendéglátás, melyet nem csak népszerűsíteni szeretnének rendezvényeikkel, de további céljuk, hogy az ínyenc utazók fókuszába új, kevéssé ismert kulináris desztinációk kerüljenek.

A szigemonostori rendezvényen 6 SVÉTterem, 12 étellel várta a vendégeit:

Kistücsök Étterem (Balatonszemes) Jahni László séf
Nomád Hotel és Glamping (Noszvaj) – Simon János séf
Viator Étterem és Borbár (Pannonhalma) – Gyurik Gábor séf
Macok Bisztró és Borbár (Eger) – Macsinka János séf
Almalomb-Kulináris Kitérő és Találkozóhely (Hosszúhetény) Illés Roland séf
Rosinante Étterem és Fogadó (Szigetmonostor) – Jónás Gábor séf

Nem csak kóstolómenükkel készültek a vendéglátóhelyek, de az eseményen működött mini piac, ahol a vendégek megkóstolhatták a szigetmonostori helyi termékeket, a szervezők gyerekbarát szállodaként pedig programokkal készültek a legkisebbeknek, így a gyermekkel érkező családosok is nyugodtan bekaphattak pár ínyenc falatot.