Egészség

Nem kell félni a nőgyógyásztól

Ne gondoljuk azt, hogy a szerelem csak manapság köszönt be korai életkorban. Shakaspeare Júliája még nincs 14, mikor Rómeóval megismerkedik. A mai tinik is hasonló életkorban szerzik első szexuális élményeiket.

Jobb, ha nem dugjuk fejünket a homokba, hanem szülőként felkészülünk. Különösen, ha kislányunk van. A szexuális élet megkezdése előtt érdemes elmennünk vele nőgyógyászhoz.

Fotó: iStock.com/Kikovic

Fotó: iStock.com/Kikovic

Szülőként tudatosítanunk kell a kamasz lányokban, hogy a nőgyógyásztól nem kell tartaniuk ezzel elősegítjük azt, hogy a lányunk felnőttként is rendszeresen eljárjon szűrővizsgálatokra. A nőgyógyász az általános vizsgálaton kívül a megfelelő védekezési módszer kiválasztásában is segítséget nyújt, figyelembe véve az esetleges mellékhatásokat is. Egy alacsony hormontartalmú módszer – mint például a hüvelygyűrű vagy egyes fogamzásgátló tabletták – a szülőt is megnyugtatja, hiszen tökéletes használat esetén csaknem 100%-os védelmet nyújt.

Nem kell ijesztgetni a serdülőket, de nem árt, ha tudják, hogy a nemi életnek nem a teherbeesés és az AIDS az egyetlen veszélye, hanem a szexuális úton terjedő egyéb fertőzések is. Ezek közül a leggyakoribbak:

Trichomonas Tünete nőknél kellemetlen szagú, habos, sárgás-zöldes váladékozás. A férfiaknál tünetmentes a betegség. Antibiotikummal kezelik.
Gonorrhoea (kankó, tripper) Tünete a férfiaknál a húgycső gyulladása, fájdalommal és fehéres váladék ürülésével jár. A nőknél sok esetben már a kismedencei gyulladást diagnosztizálja az orvos, Kezeléséhez antibiotikumot használnak.
Szifilisz (vérbaj) Az első tünetek fájdalmatlan fekély a nemi szerveken, majd megduzzadnak a lágyéki nyirokcsomók. Két-három hónappal a fertőzés után viszkető kiütések jelennek meg a bőrön és a nyálkahártyákon testszerte, nyirokcsomó-duzzanat, szem- és májgyulladás, láz, hajhullás is előfordulhat. Ma már gyógyítható.
Chlamydia. Lányoknál kismedencei gyulladást, mellékhere-, illetve prosztatagyulladást okoz. Gyakran nincsenek tünetei, ezért fontos a szűrése, ehhez ma már a patikában is lehet tesztet kapni.