Csillagok

Budapesten a negyedik tenor

Domingo, Pavarotti és Carreras után kapta meg a „negyedik tenor” jelzőt.

Február 24-én a Zeneakadémia Nagytermében lép fel a sármos, argentin operaénekes. José Cura eredetileg karmesternek készült, de kipróbálta magát tanárként, színészként, fotósként és üzletemberként is. Az opera rajongói viszont örülhetnek, hogy a zene mellett kötött ki.

D__AS20190220010

José Cura lassan két évtizede jár vissza Magyarországra, énekelt már Tokajban és Veszprémben is, ezúttal viszont a Cziffra Fesztivál sztárja lesz. A sztártenor most olyan műsorral érkezett, ami nemcsak operarajongóknak csábító, hanem a latin zene imádóinak szívét is biztosan meghódítja.

Plácido Domingo, Luciano Pavarotti és José Carreras után kapta meg a „negyedik tenor” jelzőt, amire az elmúlt években jócskán rászolgált. Pedig a kis José-t nyolc évesen még a zeneiskolából is eltanácsolták. Legalábbis tanára szerint nem érdekelte a zene, és tehetsége sem volt hozzá. Saját állítása szerint ennek a tanárnak azóta is hálás, mert volt ideje gyereknek lenni.

Most viszont, 56 évesen – számos lemez, díj és operafilm után – semmiért sem cserélné el a pályafutását. „Imádkozom Istenhez, hogy művészi küldetésem békét hozzon azoknak a lelkeknek, akik összefutnak a zenémmel” – mondta az énekes még 2001-ben.

Cura-val, és a zenéjével, a Zeneakadémián lehet legközelebb „össefutni”. Ahol az operaáriákon túl, szülőhazája dalait is elénekli majd. A zongora mellett pedig Balázs János lesz a partnere.