Egészség

Össze vissza ver a szíved? Nem biztos, hogy a szerelem miatt

Érezted már, hogy hirtelen lassabban, vagy gyorsabban ver a szíved? Érezted már, hogy kihagy egy dobbanást? A dolog legtöbbször teljesen veszélytelen úgynevezett szívritmus zavar.

A szívritmuszavar kellemetlen tüneteket okozhat, de ezek az úgynevezett aritmiák általában veszélytelenek.

Képünk illusztráció. Fotó: Pexels/ CCO License

Képünk illusztráció. Fotó: Pexels/ CCO License

Akkor fordulnak elő, amikor a szívverésedet összehangoló elektromos impulzusok nem működnek megfelelően. Ilyenkor a szíved túl gyors, túl lassú vagy szabálytalan. Az iskolában bizonyára tanultad, de azért talán nem átismételni. A szív négy egymástól elválasztott üregből áll. Felül találhatók a pitvarok, alul a kamrák. A pitvarból a kamrába pumpálódik a vér. A szívverés során a kevésbé izmos pitvarok összehúzódnak és ez által megtöltik az elernyedt állapotban lévő kamrát vérrel Az összehúzódás eredményeként a vér a tüdő, illetve a szervezet felé kiáramlik a szívből. Ezek a szívciklusok – egészséges szívverés esetén – egymást követve 60-100/perces nyugalmi szív frekvenciát eredményeznek.

Ha úgy érzed, hogy a szíved túl ritkán üt. Ha túl gyakran érzel légszomjat, gyengeséget, szédülést, fejfájást, vagy ájulás közeli állapotot. Ha túl gyakran tapasztalsz hasonló tüneteket, mindenképpen fordulj orvoshoz.

Van ugyanis olyan szívritmus zavar, ami azonnali ellátást igényel. Ilyen a kamrai fibrilláció az aritmia egyik típusa. Ez sajnos akár halálos islehet. Ez akkor fordul elő, amikor a szív gyors, hibás villamos impulzusokkal üt.  Hatékony szívverés nélkül a vérnyomás lecsökken, és nem jut elég vér a létfontosságú szerveidhez.

A kamrai fibrilláció miatt a beteg másodpercek alatt összeomlik, és hamarosan nem fog lélegezni, vagy nem lesz pulzusa. Ha ez történik, azonnal mentőt kell hívni.