Egy ezerkalóriás, szénhidrát csökkentet diétán lévő csoportot, két részre osztottak. Az egyik csoport az előírt diétában minden nap egy pohár joghurtot fogyasztott. A másik csoportnak ugyanebbe a joghurtba őrölt római köményt tettek.
Fotó: Pexels/ CCO License
Egy hónap múlva, bár mindkét csapat fogyott, azok, akik a római köményt ették minden nap, 14 százalékkal több súlycsökkenést produkáltak.
A titok a római köményben található összetevőkben van. A Wikipédia szerint a római kömény más néven fehér kömény, kumin vagy borsoskömény – a zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó, Ázsiából származó fűszer. Küllemében a köménymagra emlékeztet, de ízében teljesen eltér attól: földes-füstös aromája van, amelyet egyesek csípősnek írnak le. Az indiai és a közép-amerikai konyhában alapvető fontosságú fűszer, de több európai országban is elterjedtebb a konyhaköménynél. Belsőleg emésztési nehézségek, bélgázok és bélfertőzés esetén ajánlott. A szoptatás közbeni tejcsatorna-elzáródás kezelésére is alkalmazható. Külsőleg bizonyos készítmények összetevőjeként a fájó ízületek bedörzsölésére használják.
Így fogyaszd, ha fogyni akarsz:
Egy evőkanál köménymagot forrázz le egy bögre vízzel, hagyd állni 10 percig, és iszogasd minden étkezés után.