Te + Én

Uraim vigyázat! A női agy nem felejt!

A férfi s nő egymást soha meg nem érti. Mert a férfinak a nő kell, a nőnek meg a férfi. Írta Karinthy. Persze az ok, amiért olyan nehéz jó párkapcsolatot fenntartani, egészen máshol keresendő.

A férfi és a nő ugyanis alapvetően különbözik.

Fotó: iStock.com/yacobchuk

Fotó: iStock.com/yacobchuk

A férfiakat rendszerint bal agyféltekéjük irányítja. A bal agyfélteke a racionális gondolkodás, a számolás, írás, olvasás területe. A bal agyfélteke rendszerez, tervez, tájékozódik. Ezért a férfiak logikusan gondolkodnak. Ez nem azt jelenti, hogy érzéketlenek, csak máshogyan közelítik meg a dolgokat. Egyszerűen nem képesek annyit és úgy foglalkozni az érzelmekkel, mint a nők. A bal agyfélteke a logikus, okos agyunk.

A nők sokkal jobban ki vannak szolgáltatva a jobb agyféltekéjüknek. Ezért érzelmesebbek ,intuitívabbak. Jobban megfigyelik a részleteket, az apró jeleket, a másik arcának rezdülését. Indulataik erőteljesebben irányítják őket. Impulzívabbak. A nők sokkal többet álmodnak, és álmodoznak, a világ történéseit képekben látják. Azokat a dolgokat, amik érzelmileg érintik őket, akár pozitív, akár negatív tartalommal sokáig megjegyzik. Ez azért van így mondják az agykutatók, mert a jobb agyféltekének nincs időfogalma.
A jobb agyfélteke nem felejt. Az ízeket, illatokat, a szépségeket, a konkrét, szemléletes, érzékletes dolgokat őrzi, s még ötven év után is képes emlékezni egy csodás éjszakára éppen úgy, mint arra, ha egy férfi megbántotta őket. Ezek a sérelmek csak akkor törlőnek, ha sikerül őket a bal agyfélteke racionális térfelére űzni.