Otthon

Miért hagyod elúszni a pénzed?

Ha minden fillérre szükséged van, nem lehetsz tájékozatlan.

Vannak olyan népbetegségek, amelyek után adókedvezmény jár.

  • Ilyen az 1-es típusú cukorbetegség, és a 2-es, ha szövődménnyel jár. Több százezer ilyen beteg lehet.
  • Laktózérzékenysége van félmillió embernek.
  • Lisztérzékenysége olyan százezernek.

Ezen felül, a legutóbbi népszámlálás szerint 490.000 ember él olyan súlyos fogyatékossággal, mint a hallás- és látásvesztés, végtaghiány, akinek vázizomzata vagy gerincoszlopa elváltozott. (Az adókedvezményre jogosító súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek listáját itt olvashatod: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A0900335.KOR)

Ez a közel egymillió ember messze nem használja ki a lehetőséget, hogy enyhítsen amúgy is súlyos terhein, és évről évre több egyre pénzt hagy bent az állami költségvetésben.

Pedig a kedvezmény kulcsát olyan alacsonyan állapították meg, hogy már havi 42.500 forintos bruttó jövedelem mellett megspórolható volt – vagy lett volna vele – 7.450 Ft.

shutterstock_1164147718

Az adókedvezményre szóló igazolást a háziorvos is kiadhatja, és azon csak annyi van, hogy az igénylő jogosult a kedvezményre. Ezt kapja meg a munkaadó, és rajta keresztül a NAV, tehát az adóhivatal. Természetesen, aki maga írja adóbevallását, maga is feltüntetheti e kedvezmény meglétét nyomtatvány 45. sorában.

Ezt az igazolást, ahogy az minden hasonló okiratot, a bevallástól számított öt évig meg kell őrizni.

Sok pénzről van szó, az érintettek tavaly 50 milliárd forintot hagytak „elúszni”.

Mód van rá, hogy, ebből a pénzből valamit visszamenőlegesen is megszerezzenek.

Elsősorban türelem, és az adóhivatal nehézkes ügyviteli programjai miatt némi számítógépes jártasság (vagy segítség) kell hozzá, s nem árt egy Ügyfélkapu regisztráció. Biztos, hogy az „önellenőrzés” jogcímen beküldött visszamenőleges elszámolással órák fognak eltelni, de a munka jól fizet: 378.000 forinthoz juthat hozzá, aki az elmúlt öt évben nem élt a kedvezménnyel.