Otthon

A tél az USA-ban – köszöni, jól van.

Hihetetlen és ellentmondásos dolog, de a ritka kemény telet a globális felmelegedés okozza.

Ezen a télen hétről-hétre írtunk arról, hogy az Egyesült Államokban különösen kemény az idei tél. A helyzet nem sokat változott, a tavasznak semmi jele, a kedd-szerdai havazás 200 millió ember életét tette sokkal nehezebbé.

Mostanában ez a megfelelő öltözék a New York-i 5. Sugárúton (Kép: AFP)

Mostanában ez a megfelelő öltözék a New York-i 5. Sugárúton (Kép: AFP)

Az ügyeletes hóvihar, amely a legutóbbi órákban szakadt rá az USA-ra, a Mississippi folyótól keletre fekvő minden államot érintett. De, esett Las Vegasban is, ahol erre egy évtizede nem volt példa.

Washington három nagyobb repülőterének 700 járatát kellett törölni, Chicagoban 200, Philadelphiában 100 járatkiesés volt.

Változatlanul súlyos gond, hogy hol hó, hol eső esik, ami ráfagy a vezetékekre, amelyek a túlsúly alatt leszakadnak. Rengeteg helyen van áramkimaradás.

Az iskolák Minneapolistól Kansas Cityn át Washingtonig javarészt zárva.

A szivárgó távfűtés 5. Sugárúton (Kép: AFP)

A szivárgó távfűtés 5. Sugárúton (Kép: AFP)

A szövetségi hivatalok – nem sokkal azután, hogy az alkalmazottak fizetése sokáig elmaradt – most az időjárás miatt üzemelnek alapfokon. Jóformán csak ügyeleti rend van, aki tud, távmunkában végzi feladatát.

A bejárók gyakran nem jutnak el munkahelyükre, mert a tömeges autóbalesetek megbénították Nebraska, Kansas, Missouri és Iowa fontos útvonalait.

Egyelőre napról-napra új csúcsok születnek a naponta mért hómennyiségben.