Konyha

A naturalista – Találj rá önmagadra az ételekben!

Nehéz dolgunk van mostanság. A Föld bolygó átalakul, a népesség egyik fele éhezik, a másik élelmiszer intoleranciától szenved. Mind vágyunk a természetesre, az ősire, de a sok bio felirattól és a hatcolos telefonkijelzőtől már nem látjuk az erdőt. Létezik megoldás?

Azt mondják a változást először önmagadban kell generálni, majd annak hatására formálódik a közvetlen környezeted is és sok közvetlen környezet az már felér egy várossal is akár. Első lépésként tehát igyekezzünk visszatalálni a saját testünk szavához. Ismerjük meg mivel érezné magát jobban ez a test, mit enne, mennyit inna, merre indulna. Ne bonyolódjunk bele most rousseau-i magasságokba, inkább csak nézzük meg mire is lenne igénye a ma emberének.

Tiszta víz
2-3 liter vizet veszítünk naponta a különböző életfunkciók által. A veszteség mértékét befolyásolja a testsúlyunk: jelentős lehet a különbség egy 60 kg-os és egy 100 kg-os ember között. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a hőmérsékletet, az éghajlatot, a levegő páratartalmát, a fizikai munkavégzés intenzitását és a betegségeket, mert ezek külön-külön és együttesen is befolyásolják a napi vízveszteséget.
Mielőtt megkérdeznéd, hogy lehet-e ez esetleg tea vagy gyümölcslé, röviden idézném egy sámán tanítómat: Az emberi test tömegének több mint a fele víz. Nem gyümölcslé. Nem tea.

naturalitsa1

A természettel való kapcsolat
Az ember a várost választotta. A szupermarketeket, a kanapét, a központi fűtést, amit nagyon bírunk, de mindeközben valahol legbelül vágyunk vissza a zöldbe, érezni a földet a talpunk alatt, belemerülni az óceánba, hallgatni az erdő hangjait. Mikor fogunk végre hallgatni a legbelső hangra és megtenni a szükséges lépéseket? Megvárjuk amíg az önmagunk gerjesztette környezeti hatások újra visszahelyeznek bennünket az ősállapotba? Mindezt bambán kifelé bámulva egy légkondis kocsiból?
Keressük a lehetőségeket. Ha már ennyi információ rendelkezésünkre áll, használjuk és lássunk tovább a Margit-sziget/Kopaszi-gát kombón.

naturalitsa2

A testünkkel való kapcsolat
A fiziológiai szükségleteid mindig a helyes utat mutatják. Ami sokszor tévútra vezet az az agyadat ért impulzusok – nevezzük őket összefoglaló néven reklámnak – és a negatív érzelmeid helytelen feldolgozása kapcsán bevitt érzelmi táplálék. A helyes éhség a gyomrod tájékán születik. Ha ott nem érzed, az csupán érzelmi éhség. Ha ez utóbbiba túl gyakran ütközöl, érdemes utánajárni önmagadban, hogy mi lehet az oka, milyen érzelmekkel nem szeretnéd szembesíteni önmagad?

naturalitsa3

Ha ezt a mesterhármast elkezded, elindul a változás.