Egészség

Pánikfilmek a javából

A Ridikül mai adásában a pánikbetegséggel foglalkoznak, mi 3 filmet ajánlunk, ami erről a kórról szól.

Csak egy kis pánik (Analyze this 1999)

A Csak egy kis pánik plakátja, fotó: dvdborítók

A Csak egy kis pánik plakátja, fotó: dvdborítók

Bárkit utolérhet a pánikbetegség, még akkor is, ha kívülről kemény mint egy kőszikla, sőt mindenki fél, retteg tőle, hiszen egy hírhedt maffiafőnők. Azonban egy ilyen poszt is nagy felelősséggel, sok gonddal, idegességgel párosul, így Paul Vitti-t (Robert de Niro) is pánikbeteg lesz. Ebben a pozícióban, ha ez kitudódik az a biztos halált jelenti, ezért orvoshoz fordul a gengszter, méghozzá a legjobbhoz Dr. Ben Sobel-hez (Billy Crystal). Azonban Vitti korántsem könnyű eset, hiszen egész életében keménységet, megingathatatlan vezetői képességeket kellett mutatnia, így nehezére esik megnyílnia az orvosa előtt. A két főszereplő annyira hiteles és olyan jók együtt, hogy miközben végignevetjük a filmet, majdnem megsajnáljuk a bűnözőt. Ez az a film, amit nem árt legalább kétszer megnézni, hogy minden egyes apró részletet meglássunk benne. Az alkotás akkora siker volt a maga idejében, hogy folytatás is követte Még egy kis pánik címmel 2002-ben.

Pánikroham (Atak paniki 2017)

A Pánikroham című film plakátja, fotó: coversclub

Ez a lengyel film teljesen váratlanul került a figyelmembe a közelmúltban, és nagyon kellemes csalódás volt. Több egymástól független apróbb történet egy csokorba szedve, olyan hétköznapi emberekről, akik mindennapi tevékenységek végzése eközben kellemetlen helyzetekbe keverednek. Például rossz helyet kap egy pár a repülőn, egy menyasszony a születésnapi partiján megszüli gyermekét vagy éppen egy író összefut régi párjával egy randin.

Pánik 2008

A Pánik című magyar film plakátja, fotó: dvdborító

A Pánik című magyar film plakátja, fotó: dvdborító

Illendő a sort egy hazai filmmel zárni, amit Till Attila jegyez rendezőként és hasonlatos a felépítése az előbb említett szláv remekhez. Több szálon futó cselekmény, melyek aztán találkoznak és a szereplők itt is hétköznapi emberek, akik az élethelyzetük, a sorsuk, a szexuális irányultságuk miatt gyakorta szenvednek, küzdenek a saját démonaikkal. Nem csak a pánikbetegség sokoldalúságát és szörnyűségeit mutatja be remekül ez az alkotás, de azt is, hogy sokan el sem tudnák képzelni, hogy milyen hihetetlennek tűnő problémákkal élnek egyes embertársaink.