Siker

Nők, akik legkeményebb feladatot vállalták: vadászpilóták

Valahogy nem tetszett a férfiaknak, hogy nők is lehessenek vadászpilóták. Kizárólagos jogot formáltak erre a munkára. Csakhogy az idők változtak, ma már egyre több női vadászpilóta száll a fellegek felett. Most lépett szolgálatba Svájc első női vadászpilótája.

Hogy milyenek lehettek kamaszlányként azok a nők, akik ma már a világ legkülönbözőbb országainak hadseregeit erősítik vadászpilótaként – csak sejteni lehet. Vélhetően fiús dolgok izgatták őket, és elszántan nézték, mondjuk a Top Gunt. Vagy más (világ)háborús filmeket, amelyekben a nőknek kisebb nagyobb harctéri feladat jutott. (Speciel a kémkedés is ide sorolandó…) De akárhogy is volt, tény, hogy ők voltak azok, akiket nem lehetett megállítani. Mert repülni akartak, szállni, és ott lenni a sorban, ha kell. A férfiak mellett, az első sorban.

Khoo Teh Lynn, az első szingapúri női vadászrepülő pilóta (Fotó forrása: FB/BritComMil)

Khoo Teh Lynn, az első szingapúri női vadászrepülő pilóta (Fotó forrása: FB/BritComMil)

Először pilóták lettek, vadászrepülő pilótának majd csak ezt követően képezték ki őket. Mint például a 26 éves Macusima Misza, aki 2018 augusztusában állt szolgálatba. Ő az első japán vadászpilótanő, egy F15-ös vadászgépen teljesít szolgálatot.

De voltak, akik előbb kezdték: az első kínai vadászpilóta nőket 2009-ben avatták fel, hadnagyi rendfokozatban, Maria Federica Maddalena az olaszok első női vadászpilótája, Patricia Yapp Syau Yin őrnagy pedig az egyetlen szuperszonikus maláj asszony, aki már orosz gyártmányú vadászgépével túllépte a hangsebességet (mellesleg a férje is vadászpilóta).

Alice Torr hadnagy, az ausztrál légierő vadászpilótája. (Fotó forrás: FB/BritComMil)

Alice Torr hadnagy, az ausztrál légierő vadászpilótája. (Fotó forrás: FB/BritComMil)

Akadnak rajtuk kívül még sokan mások is, ausztrál, pakisztáni, amerikai (közöttük egy magyar származású azóta leszerelt, közmegbecsülésnek örvendő hölgy) vadászok. Akik nap mint egyenruhába bújnak, hogy a világ első női vadászpilótája Jacqueline Cochran nyomába léphessenek. Ő volt az egyébként akinek a múlt század harmincas éveiben férje “szárnyakat” ígért, ha megszerzi a pilóta vizsgát. Ő pedig 3 hét alatt célt ért, dacára, hogy nem tudott írni… (Esetében eltekintettek az írásbeli vizsgától.) Így 1941-ben, amikor az Amerikai Egyesült Államok repülőgépei is segítették a szövetséges csapatokat, Jackie az első amerikai pilótanő, aki bombázógépével az óceánon átrepülve Angliában landolt.

Fanny Chollet főhadnagy, a svájci légierő első női vadászpilótája egy F/A-18 Hornet (Lódarázs) harci gép előtt a svájci Payerne katonai bázison 2019. február 19-én. A 28 éves Chollet (Shotty) az első svájci pilótanő, aki kiképzését követően F/A-18-as szuperszonikus vadászgéppel, a hangsebesség felett, közel 2000 kilométer óránkénti sebességgel repülhet. MTI/EPA-KEYSTONE/Laurent Gillieron

Fanny Chollet főhadnagy, a svájci légierő első női vadászpilótája egy F/A-18 Hornet (Lódarázs) harci gép előtt a svájci Payerne katonai bázison 2019. február 19-én. A 28 éves Chollet (Shotty) az első svájci pilótanő, aki kiképzését követően F/A-18-as szuperszonikus vadászgéppel, a hangsebesség felett, közel 2000 kilométer óránkénti sebességgel repülhet.
MTI/EPA-KEYSTONE/Laurent Gillieron

Most pedig, lassan 90 év után az elsői női vadászpilóta felavatását követően Svájcban éppen a napokban állt szolgálatba az ország első női vadászpilótája, Fanny Chollet főhadnagy.