Egészség

Ezt edd vérszegénység ellen!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint világszerte 1,3 milliárd ember, azaz a Föld lakosságának mintegy 30 %-a szenved vérszegénységben. Ennek számos oka lehet, de 500-600 millió ember vérszegénységét bizonyítottan a vashiány okozza.

Leginkább a csecsemők, a kisgyermekek, a serdülők, a terhesek, erős havi vérzés esetén az aktív korban lévő nők, és a vas rosszabb felszívódása, hasznosulása miatt az idősek és a vegetáriánusok veszélyeztettek.

Fotó: iStock.com/Srisakorn

Fotó: iStock.com/Srisakorn

Anyatejjel táplált csecsemőknél vashiánnyal 4-6 hónapos korig nem kell számolni, hiszen az anyatejből a vas felszívódása rendkívül jó hatásfokú, a tehéntejből lényegesen rosszabbul szívódik fel. A tehéntejjel táplált csecsemőkben gyakran léphet fel a vékonybélben kismértékű vérzés, mely vasveszteséget eredményez. Mindezek a tények is az anyatej-táplálás fontosságát támasztják alá

Az étrend fontossága

A vérszegénység megelőzésben nagy szerepet kap a helyesen összeállított étrend, mely megfelelő mennyiségben és arányban tartalmaz minden olyan makro- és mikrotápanyagot, melyre az emberi szervezetnek szüksége van. A hosszú ideig tartó egyoldalú táplálkozást folytatóknál, a drasztikus fogyókúrázóknál és a vegán étrenden élőknél gyakrabban kialakulhat ez a betegség. Ezért is annyira fontos hangsúlyoznunk az egészséges, kiegyensúlyozott, rendszeres, változatos táplálkozást, mely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy szervezetünk hosszú évekig jól működjön.

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Ha a betegség kiderült, a táplálkozás mellett a gyógyszeres kiegészítés is elkerülhetetlen. Ha a vérszegénység lassan, fokozatosan alakul ki, nagyfokú anémia is fennállhat anélkül, hogy az panaszt okozna. Éppen ezért nagyon fontos, hogy, ha kiderült a vérszegénység, a betegek komolyan vegyék és gondosan tartsák is be a táplálkozási alapelveket és az orvos utasításait, hiszen hosszú távon így érhető el pozitív eredmény. 

Felvetődhet lehetőségként az élelmiszerek vastartalmának növelése (dúsítása), de ezzel kapcsolatban számos nehézségbe ütközünk. A vas nagyon reaktív anyag, azaz nagyon könnyen reakcióba lép más anyagokkal, így az ételek, élelmiszerek elszíneződését is előidézheti.

Legfontosabb étrendi tanácsok

Lehetőleg minden főétkezés tartalmazzon húst, belsőséget vagy húskészítményt.  Minden étkezés tartalmazzon C-vitamint, mely a legtöbb gyümölcsben, főként a  citrusfélékben megtalálható: narancs,  citrom, lime, grapefruit, nagyon magas a paprika C-vitamintartalma is!  Nagyobb mennyiségű kávé, tea fogyasztása nem javasolt.  Túlzott rostbevitel kerülendő. 

Gyűjtsd a vasat!

A növényekben lévő vasvegyületek kémiai szerkezete eltér az állati eredetű vasétól, Az állati eredetűek 15%- a szívódik fel, míg a  növényekből körülbelül 3-5%.. A spenótban, sóskában viszonylag nagy: 4-4,6 mg/100 g a vastartalom, mégis – nagy oxálsav  tartalma miatt – rosszabb a hasznosulása. 

15 mg vasat tartalmaznak a következők

15 dkg sertés vagy pulykamáj

5 dkg libamáj

20 dkg kacsahús,

8 dkg aszalt paradicsom

10 dkg fehérbab,

5 dkg szárnyas májkrém,

5 dkg szárított sárgabarack

5 dkg pisztácia,

10 dkg vöröslencse

Köztudott, hogy a máj raktározza a vasat, ezért az ebből készült ételekben található a legtöbb és legjobban felszívódó vas, ennek ellenére heti egy alkalomnál többször nem ajánlatos fogyasztani. (Forrás: Táplálkozási Akadémia)