Külföld

Bajban van az óriáspanda pár: Vang Vang és kedves felesége

Az ausztráliai Adelaide-i állatkert két kölcsönzött óriáspandája, Vang Vang és és Fu Ni csalódást okozott: tíz év alatt nem születtek kicsinyeik. Emiatt lehet, hogy novemberben haza kell utazniuk a dél-ausztrálok legnagyobb bánatára.

Vang Vang és és Fu Ni tíz évvel ezelőtt érkezett meg az ausztráliai Adelaide állatkertjébe. Azzal a kimondott céllal, hogy a pár majd kicsinyeket nemz, akik pedig benépesítik a panda kertet.  A két Kínából kölcsönzött óriáspanda a dél-ausztráliai főváros nevezetessége lett, miattuk zarándokolnak el kicsik és nagyok, külföldiek és született ausztrálok az 1836-ban alapított városba.

Vang Vang, az adelaide-i állatkert hím óriáspandája dézsában fürdik a kifutójában 2019. február 17-én. MTI/EPA/Sam Wundke

Vang Vang egy a dézsába mászik éppen  (MTI/EPA/Sam Wundke)

Csakhogy telt múlt az idő, de pandaáldás csak nem köszöntött a párra. Mindeközben az állatok fenntartása komoly összegeket emésztett fel, amit most a munkáspárti képviselők még meg is fejelnének évi 1,3 millió ausztrál dollárral. A miniszterelnök azonban sajnálkozik, mint mondja bármilyen furcsa is, de ő most a Queensland-i áradásokra koncentrál, az ott elhullott marhákra – ezt jelentősebb problémának érzi, mint a pandakérdést.
Azaz, nincs több pénz a pandákra, s miután a kölcsönzés novemberben lejár – Vang Vangnak és Fu Ninek haza kell majd utazni.

Vang Vang, az adelaide-i állatkert hím óriáspandája dézsában fürdik a kifutójában 2019. február 17-én. MTI/EPA/Sam Wundke

Amennyiben persze sikerülne egy alapítványt létrehozni addig, és elegendő pénz gyűlne össze a fenntartásukra, a dél-ausztrálok kedvencei maradhatnának jól megszokott környezetükben….