Konyha

Itt egy szuper hétvégi desszert!

A legtöbben azért nem állnak neki édességet készíteni, mert azok többsége időigényes, ám itt egy felvidéki desszert, ami bő félóra alatt már tálalható is.

Már gyermekkoromban is nagy kedvencem volt a malako, amikor gyakorta töltöttem a nyári szünetet Felvidéken Cili mamánál, aki mindig ellátott engem finomságokkal. Gyakran volt pepe, aminek semmi köze a spanyol nyelvterületen használatos Josepepe becézéséhez, Csallóközben az aprósüteményt nevezik így. Hájastésztából sem szenvedtem hiányt, ám a prímet máig a malako jelenti. Ez nem más, mint az orosz malakov torta háziasított változata. Gyors elkészítése miatt ideális lehet, ha vendégeket vársz és nincs időd sütögetni, illetve ha a saját édesség utáni vágyadat szeretnéd csillapítani valami igazán finommal.

A felvidéki malako.

A felvidéki malako.

Hozzávalók (8-10 személyre):
8 dl zsíros tej
1 csomag vaníliás pudingpor
1 csomag piskótatallér (400 g-os)
1 csomag mazsola
cukor
2.5-3 dl habtejszín
minőségi étcsokoládé (lereszelve)
1 dl jó minőségű rum

A felvidéki malako.

A felvidéki malako.

Elkészítés:
A pudingporunkat főzzük meg 5 dl tejben és ízlés szerint édesítsük a cukorral, majd a maradék tejet keverjük el a rummal egy kis tálban és ebbe helyezzük a piskóta tallérjainkat. Egy másik nagyobb tálat használjunk a desszert elkészítéséhez, ennek az aljára tegyük a beáztatott tallérjainkat, erre öntsünk egy keveset a már elkészült pudingunkból és ízlés szerint szórjuk meg mazsolával. A maradék pudingot öntsük a tálba, addig, hogy az ellepje a piskótánkat. Hagyjuk kihűlni az egészet, amíg ez megtörténik, felverjük a tejszínt és ha már kihűlt a tálunk tartalma kenjük rá a habot, úgy hogy az egész felszínét beborítsa. Végezetül szórjuk meg a reszelt étcsokoládénkkal.