Egyéb

Hihetetlen, hogy a rómaiak mivel öblögették a szájukat!

Szeretjük azt gondolni, hogy a tisztaság és higiénia valami modern dolog. Hiszen a régi korok emberei nem ismerték a dezodort, a mosóport, öblítőt, meg a fogrémet. Nyilván büdösek voltak, és elhanyagoltak.

Természetesen ez nem igaz. Különösen a rómaiak adtak nagyon sokat a tisztaságra. Csodálatos mozaikokkal díszített fürdőik, vízvezetékeik maradványait a mai napig csodáljuk.

Képünk illusztráció! Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Képünk illusztráció! Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Talán kevesebb civilizációs betegséggel küzdöttek, mint mi, de a foguk például éppen úgy szuvasodott, és éppen annyira fájhatott, mint nekünk ma.

Az első században élt római orvos, Cornelius Celsus például leírta, hogy a fogakba ragadt ételmaradék fogszuvasodáshoz és fájdalomhoz vezet. A lakomáikról is híres római előkelők ezért pontosan tudták, hogy a rendszeres fogmosás milyen fontos. A Vezúv kitörése után egy mentőexpedíció közben életét vesztő Idősebb Plinius tollából fenn is maradt egy korabeli fogkrémrecept, amelyben olyan gusztusos dolgokat tartalmazott, mint a hamu vagy az egéragy – írja a Múlt kor történelmi portál.

Ez azonban még semmi! Szinte hihetetlen, de igaz, hiszen régi szövegekben olvasható, hogy a római polgárok vizelettel öblögetve tisztították fogaikat. Tulajdonképpen, a dolog gusztustalanságát leszámítva, van benne ráció. Hiszen a pisiben található ammónia valóban tisztító és fertőtlenítő hatású, ezért képes elpusztítani a szájban lévő baktériumokat és fehéríti a fogakat. Ráadásul nem kell érte fizetni, mindenki magának termeli…