Gyereknevelés

Ne a tévé meséljen a gyereknek, hanem te!

A meseolvasást semmilyen mesecsatorna, tablet és semmi egyéb eszköz nem tudja pótolni, ám erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

Többször olvashattál már a digitális nemzedékről oldalunkon, azokról a gyerekekről, akik korunk legmodernebb IT eszközeivel, azok használatával nőnek, „fejlődnek”. Most nem erről lesz szó, hanem arról ez érdekes ellentmondásról, hogy miközben a kortárs hazai irodalomban egyre több és egyre jobb meseíró művei kerülnek, a szülők megfeledkeznek a meseolvasásról. Nyilván egyszerűbb a tableten elindítani egy rajzfilmet vagy a mesecsatorna elé ültetni a csöppséget, mint elővenni egy könyvet és felolvasni egy mesét. Pedig minden szempontból jobb a hagyományos módszert választani, hiszen számos előnye van a jelenkori megoldásokhoz képest. Az én gyermekem másfél évhez közeledik és már most szívesen meghallgat egy-egy rövidebb mesét. Van, amikor már ő maga hozza oda a könyvecskéjét és mutatja, hogy ebből tessék olvasni. Leül mellé és figyel és figyel és figyel. Szinte együtt lélegzik a mesével, miközben sokszor a fejét a térdemre fekteti.

anyameséljnekem2

Nem kell nagyobb, hosszabb mesékre gondolni, inkább amolyan mindennapi dolgokat magyarázó történetekre, mint egy-egy állat napja egy tanyán és hasonlók. A nagy és látványos képekhez, alig egy mondatnyi szöveg tartozik, ám ez éppen elég is még neki. A gyerekkel töltött időt, semmi nem helyettesítheti, sem játék, sem animáció. Szerencsére jól elvagyunk látva mindenféle mesekönyvvel mert a feleségem óvodapedagógus és a mesék szerepe, fontossága a kutatási területe. Ő ismertetett meg Boldizsár Ildikó és Kádár Annamária munkáival, melyeket előszeretettel szoktam itt idézni. Szóval én azt javaslom, hogy szakíts időt rá és találja a gyermeked korának megfelelően egy könyvet és mesélj neki.

anyameséljnekem0