Szerelem

Anya, ma Dávidnál alszom!

Egy 9-11. évfolyamos diákok körében végzett kutatás eredményei szerint a megkérdezettek 45 százaléka első szexuális tapasztalatait 14 évesen vagy korábban szerezte. A 9. évfolyamban a szexuális tapasztalattal rendelkezők között a fiúk aránya nagyobb, a 11. évfolyamra azonban már a lányoké.

A fiatalok egyre korábban kezdik a szexuális életet, fizikailag korábban érnek – ugyanakkor, szellemileg érzelmileg aligha. Popper Péter a neves pszichológus egyszer egy interjúban azt mondta, hogy a szülők nem tudják elképzelni, hogy csemetéjük már szexuális életet él, igaz a gyerekek se nagyon szeretik ezt elképzelni a saját szüleikről.

Ettől még a dolog megtörténik.

Fotó: unsplash.com/PabloHeimplatz

Fotó: unsplash.com/PabloHeimplatz

A legtöbb szülő az gondolja, hogy az ő 11-14 éves csemetéje olyat nem csinál. S, ha kiderül, hogy de, akkor tehetetlenül állnak a kérdések előtt. Megengedjem? Nem korai még? Ha megtiltom, annál inkább megteszi?

S elsősorban nem is az a baj, hogy a serdülő megteszi, hanem az, hogy miért. Mert már ciki a szüzesség, a barátnői már mind túl vannak az elsőn? Divatból? Mert fel akar vágni vele? Vagy puszta kíváncsiságból? A szülők dolga ezt kideríteni. Ehhez tudni kell, hogy serdülőkorban a kamasznak meg kell küzdenie a felnőtté válás, a szexuális érés keserveivel, miközben zavaros érzésekkel van tele a lelke.

Bármilyen kínos és bármilyen nehéz, a szülő dolga a felvilágosítás. A szülőnek kell a veszélyekről, a szexuális úton terjedő betegségekről. Nem tanácsos ezt a témát sem a tanárokra sem a barátnőkre bízni A szülőnek kell elmondani, hogy bár a szex az örömszerzést is szolgálja, azt azért szerelemből csinálja az ember. Arról is beszélnie kell talán, hogy nem lesz rögtön jó, hogy bizony a szerelmet is tanulni kell, mint minden mást. Mielőtt a lányok elkezdik a szexet, ismerniük kellene a fogamzásgátlás több módszerét, vezetniük kellene a menstruációs ciklusuk alakulását. És, hát bizony, el kellene menni egyszer egy nőgyógyászhoz is.