Csillagok

110 éve született az első magyar szépségkirálynő

Cáfolhatatlan tény, hogy a magyar nők a legszebbek, ez nem volt másképpen a századelőn sem, amikor is Simon Böske egész Európát meghódította.

Az első magyar szépségkirálynő 1909. február 15-én született Keszthelyen, Simon Sándor járási tiszti főorvos és Hoffmann Janka gyermekeként. Szépségével már korán kitűnt, alig tizenhat évesen a Keszthelyi Korzó Szépévé, majd a Balaton Tündérévé választották. Ám ez csak a kezdet volt, négy évvel később, 1929. január 6-án az először megrendezett Miss Hungary (akkori nevén Miss Hungária) szépségversenyt is megnyerte kétszáztizennyolc induló közül.

Simon Böske, az első Miss Hungary, Forrás: wikipédia

Simon Böske, az első Miss Hungary, Forrás: wikipédia

A verseny megnyerésével kivívta az indulás jogát ugyanabban az évben Párizsban megrendezett Miss Európa megmérettetésre, amin az első helyezett lett. A tervek szerint Böske Miss Európaként részt vett volna az Amerikában megrendezendő Miss Universe versenyen, erre azonban nem került sor. Miss Európaként fogadta a francia köztársasági elnök, a monacói herceg, számos diplomata és híresség. Böske kirándulást tett a francia tengerparton, európai és amerikai filmajánlatot kapott, egy francia selyemgyár mintát kívánt róla elnevezni. A győzelme után igazi sztár lett Böske, akit hazaérkezésekor hatalmas ünneplő tömeg várta a Keleti pályaudvaron. Sajnos nem mindenki tudott örülni a sikerének, zsidó származása miatt antiszemita támadások érték.

Simon Böske 1929-ben, Fotó: MTI

Simon Böske 1929-ben, Fotó: MTI

Böske nem élt a számos filmes és egyéb ajánlattal, inkább férjhez ment Brammer Pál budapesti textil-nagykereskedő, posztógyároshoz. A házasság nem volt tartós, és a válást követően Jób Dánielhez, a Vígszínház művészeti igazgatójához ment feleségül. Második férjével túlélték a holokausztot és a Rákosi-korszakot. A Kozma utcai izraelita temetőben nyugszanak. (Forrás: wikipédia)