Egészség

Milyen tünetek árulkodnak a szívproblémákról?

Nem lehet elégszer elmondani: szív nélkül nincs élet. Beteg szívvel pedig folyamatosan csökkennek a kilátásaink, hogy hosszú életet élhessünk. Napjaikban több ezer szívbeteg életét lehetne megmenteni tudatossággal.

A szívelégtelenség egyre többeket érint, ma közel kétszer annyi a beteg, mint 15 évvel ezelőtt.  Hazánkban ma nagyjából 200 – 250 ezer embert érint, közülük 70 ezren szorulnak feltétlenül szigorúan kontrollált ellátásra, gondozásra. A Magyar Kardiológusok Társasága az idei Szívelégtelenség Napok alkalmából hívja fel a figyelmet a tudatosságra.

Az egyre növekvő számok indokolják, hogy  figyeljünk a tünetekre, különösen azok, akiknek már van valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedésük, az ő esetükben ugyanis lényegesen magasabb a szívelégtelenség kialakulásának veszélye. De már az ahhoz vezető betegségek megfelelő gondozása is fontos, hogy megelőzzük a tragédiákat.

Fotó: iStock.com/dragana991

Fotó: iStock.com/dragana991

„A szívelégtelenség nem csak nálunk, de egész Európában kiemelt terület. A most zárult Szívelégtelenség Kongresszus egyik fontos témája éppen a tudatosság, a lakosság és a szakma szoros együttműködése volt. A probléma óriási, a korai felismerés, illetve az ehhez vezető betegségek kezelése, mint a cukorbetegség, magas vérnyomás, vagy ha volt már az illetőnek szívinfarktusa, ismert koszorúér betegsége van, kulcsfontosságú. Egyrészt, hogy megelőzzük az állapot romlását és az ezzel együtt járó súlyos következményeket. Mert ma már valóban hatékony kezelési lehetőségek illetve megfelelő eszközök állnak a rendelkezésünkre, amivel nagyon jó eredménnyel kézben tudjuk tartani a betegeket”—hívja fel a figyelmet dr. Habon Tamás kardiológus, az MKT Szívelégtelenség és Szívizombetegségek Munkacsoport vezetője.

Fotó: iStock.com/KariHoglund

Fotó: iStock.com/KariHoglund

Ha valakinek dagad a lába, fullad, fáradékony, esetleg szívritmuszavara van, az mindenképp árulkodó jelnek tekinthető, mondja a kardiológus szakember.

„Egyrészt megfelelő gondozással a szívelégtelenséghez vezető kórképek is jól karban tarthatóak, e nélkül viszont többszörösére nő a betegség kialakulásának az esélye. A mostani kongresszuson például foglalkoztunk a cukorbetegség és a szívelégtelenség nagyon szoros kapcsolatával. Nagyon fontos már, hogy ne csak arra figyeljünk, hogy a vércukorértéket normál szinten tartsuk, hanem olyan készítményeket kell alkalmazni, amelyek a szív-érrendszer szempontjából is kedvező hatásúak.

Ma egy szívelégtelenséggel diagnosztizált beteg akár 10-15 évet is élhet, míg mondjuk egy évtizede jó, ha néhány évre számíthatott. Illetve végső esetben a szív transzplantációban is olyan szakmai háttér adott Magyarországon, ami a világszínvonalúnak tekinthető. A SOTE Városmajori Klinikáján egész Európában a második legtöbb szívátültetést végzik, tavaly ez a szám összességében meghaladta az 500-at. Ahhoz viszont, hogy ezek a lehetőségek el is jussanak a betegekhez, feltétel a betegség felismerése.

Miskolc, 2018. május 22. Túrázók a szívbetegek rehabilitációját segítő új tanösvényen Miskolcon, a bükki Csanyik-völgyben az átadás napján, 2018. május 22-én. A Budapesti Szent Ferenc Kórház Út az egészséghez programjának harmadik, egyben első vidéki tanösvénye a szív- és érrendszeri betegek, magas vérnyomással élők, valamint cukorbetegek rehabilitációját segíti. MTI Fotó: Vajda János

Túrázók a szívbetegek rehabilitációját segítő új tanösvényen Miskolcon, a bükki Csanyik-völgyben az átadás napján, 2018. május 22-én. A Budapesti Szent Ferenc Kórház Út az egészséghez programjának harmadik, egyben első vidéki tanösvénye a szív- és érrendszeri betegek, magas vérnyomással élők, valamint cukorbetegek rehabilitációját segíti.
(MTI Fotó: Vajda János)

Így figyelni kell a tünetekre, ha valakinek dagad a lába, fullad, fáradékony, esetleg szívritmuszavara van, az mindenképp árulkodó”—sorolja a kardiológus, aki még egy másik fontos dologra is kitér. „Influenzaszezon közepén vagyunk, ami a szívbetegek, illetve szívelégtelenségben szenvedők számára fokozott veszélyt jelent. Így nagyon is aktuális az a dániai kutatás, amit csaknem a teljes ország népességén végeztek 10 éven át. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál a betegeknél, akik rendszeresen és időben beoltatják magukat jelentősen, csaknem 20 százalékkal csökkent a halálozás, ami egy óriási szám”—tette még hozzá Dr. Habon Tamás egy sajtónyilatkozatban.