Külföld

Isten éltessen YouTube!

2005. február 14-én aktiváltatta a YouTube domain nevet három tehetséges főiskolai hallgató, azóta milliárdos üzlet vált az ötletükből.

Az egész filmbe illő történet, hiszen egy személyes problémából jött az ötlet, mikor is egy bizonyos Steve Chan nevű főiskolás fiatal srác szerette volna egy előszilveszteri bulin készült felvételeit megmutatni a barátainak. Ám 2005-ben ez még nem ment a neten, így két barátjával Chad Hurley-vel és Jawed Karim-al úgy döntött, hogy ez a problémát megoldják. Azonnal felismerték a lehetőséget egy könnyen és gyorsan használható videó megosztóban, így ahhoz szponzorokat kerestek. A Sequoia Capitals befektető cég lecsapott az ötletükre és 11 és fél millió dollárral támogatták őket.

youtube2

Az első YouTube video 2005. április 25-én került fel a videó megosztóra, „Me at the zoo” címmel, melyen az egyik alapító, Jawed Karim látható egy állatkertben. Ezek után jött egy hosszú tesztüzem, majd végül 2005 novemberében vált széles körben elérhetővé a YouTube. A lelkes felhasználók töltögetéseinek eredményeként 2006 elejére már több, mint százmillió volt a video megtekintések száma.
2006 végén a Google megvásárolta a YouTube-ot, ami még inkább virágzóvá tette a megosztót. Mára a népszerűsége akkora, hogy lényegében a mindennapok részévé vált. Számos tehetség köszönheti neki, hogy befutott, vagy éppen elbukott, ám sok rémes, megkérdőjelezhető, polgárpukkasztó dolgok is felkerül rá, de tagadhatatlanul társadalom és világformáló szerepe lett, különösen a laptop-ok, okostelefonok elterjedésével. A három alapító fiatal több díjat is elnyert ötletükkel, sokan a valódi sajtószabadság megformálójának tekintik a YouTube-ot.

(Forrás: marketingseo.hu)

youtube