Gyereknevelés

Milyen a nevelési stílusod? Hogyan neveld a gyermeked (2. rész)

Számos nevelési elmélet létezik a világon. Ahhoz, hogy elsajátítsd a neked legjobban tetszőt, a leginkább hozzád illőt, ismerned kell, hogy miből is választhatsz, ezért folytatjuk ezek bemutatását.

Sorozatunkban elsőként Kurt Levin által megállapított 3 vezetői, szülői típust mutattuk be, most következzék a Helyzetfüggő nevelés ismertetése. A kifejezést Kádár Annamária pszichológus használja a Mesepszichológia 2. című könyvében. Itt lényegében a Levin féle stílusok felváltott használatáról van szó, azaz, hogy egy szülőnek egyszerre kell lenni megengedőnek, demokratikusnak és autokratikusnak, attól függően, hogy milyen helyzetet kell kezelnie gyermekével.

helyzetfüggőnev2

A szakember szerint a legfontosabb a stílusok közötti egyensúly, az aranyközépút megtalálása. Gondolj csak bele, hogy ha túlfélted, túlszereted vagy éppen mindent csak szigorral kezelsz az rossz irányba vezet. Ha mindent megoldasz a gyerek helyet, ha mindent megcsinálsz neki, semmire sem lesz képes, mivel megszokta, hogy helyette elvégzik a feladatokat. Ha csak a drákói szigort ismered, a gyerek félni, tartani fog tőled és kevésbé szeretni, nem azért fog majd megcsinálni valamit, mert elmagyaráztad neki, hogy azt miért kell, hanem azért, mert tartani fog a büntetéstől, amit azért kap, ha nincs elvégezve a feladat.

helyzetfüggőnev1

Kádár Anna kiemeli a sikerélmény jelentőségét is, amire szüksége van a gyereknek és sajnos hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a felnőtteknek is. Ha mindent megcsinálunk az utód helyett sosem lesz sikerélménye, ha mindenért megszidjuk elvesszük a kedvét, hogy merjen nekikezdeni. A pszichológus arra bíztat, hogy segítsük elérni a sikert a gyermeknek, mert az újabb és újabb feladatokra sarkalja, és ez pedig a fejlődését szolgálja testileg és lelkileg is.