Egészség

A legjobb negatív kalóriás étel, nem csak fogyókúrázóknak!

Ebből egy nagy tállal is elrághatsz bármikor.

Állítólag vannak olyan ételek, amelyeknek a megemésztése több energiát igényel, mint amennyi a bennük lévő kalória. a zellert ezek közé sorolják. Ez azonban nem biztos. Az azonban tény, hogy a zeller rendkívül értékes növény.

shutterstock_1260463738

Sokféle célra használható. Nem csak a konyhában de a gyógyszeriparban is fontos alapanyag.

Rengeteg élelmi rost van benne, ami elengedhetetlen a jó emésztéshez. B vitaminokat, C vitamint és foszfort tartalmaz. Van benne egy olyan vegyület, amely képes csökkenteni a vérnyomást.

Egy másik benne található vegyület a férfi nemi hormonok egyik bomlásterméke, ezért afrodiziákumként is ajánlották a régi korok boszorkánymesterei.

Remek ízt ad a húslevesnek, mely zellergumó nélkül szinte elképzelhetetlen. Magjának olaját nem csak a kozmetikai de a gyógyszeripar is használja.

A zellerszár nassolás céljára is kiváló. Friss, ropogós, zamatos és tényleg alig tartalmaz kalóriát. Magas rost és folyadéktartalma miatt a dietetikusok fogyókúrák kiegészítésére is ajánlani szokták.

shutterstock_1277239252

Maga a zeller szó görög eredetű, onnan került át a latin, majd olasz, francia, később az angol nyelvbe.

A zellert világszerte termesztik, főként levelét, gumóját és magját hasznosítják. A zeller magjából sajtolt olajat a gyógyszer és kozmetikai ipar is alkalmazza. A magok tartalmaznak egy apiol nevű természetes vegyületet.