Állítólag vannak olyan ételek, amelyeknek a megemésztése több energiát igényel, mint amennyi a bennük lévő kalória. a zellert ezek közé sorolják. Ez azonban nem biztos. Az azonban tény, hogy a zeller rendkívül értékes növény.
Sokféle célra használható. Nem csak a konyhában de a gyógyszeriparban is fontos alapanyag.
Rengeteg élelmi rost van benne, ami elengedhetetlen a jó emésztéshez. B vitaminokat, C vitamint és foszfort tartalmaz. Van benne egy olyan vegyület, amely képes csökkenteni a vérnyomást.
Egy másik benne található vegyület a férfi nemi hormonok egyik bomlásterméke, ezért afrodiziákumként is ajánlották a régi korok boszorkánymesterei.
Remek ízt ad a húslevesnek, mely zellergumó nélkül szinte elképzelhetetlen. Magjának olaját nem csak a kozmetikai de a gyógyszeripar is használja.
A zellerszár nassolás céljára is kiváló. Friss, ropogós, zamatos és tényleg alig tartalmaz kalóriát. Magas rost és folyadéktartalma miatt a dietetikusok fogyókúrák kiegészítésére is ajánlani szokták.
Maga a zeller szó görög eredetű, onnan került át a latin, majd olasz, francia, később az angol nyelvbe.
A zellert világszerte termesztik, főként levelét, gumóját és magját hasznosítják. A zeller magjából sajtolt olajat a gyógyszer és kozmetikai ipar is alkalmazza. A magok tartalmaznak egy apiol nevű természetes vegyületet.