Otthon

Minden hóvirág mögött áll egy rendőr

A 3B – bírság, bilincs, börtön – is várhat arra, aki idén tavasszal szedegetni kezdi a védett növényt

Most már biztosan közelít felénk a tavasz, hiszen kidugta fejét a föld alól a bájos hóvirág. Sokan szerettük az erdőt járva ilyentájt csokorba gyűjteni ezt a szerény, kedves virágot.

Na, ennek vége. Jobban járunk, ha eszünkbe sem jut hozzányúlni!

shutterstock_555812497

Akár börtönbe is kerülhet az, aki a tavasz örömére néhány szál hóvirággal szeretne kedveskedni szerelmének. Vagy csak egyszerűen vizespohárba állítaná otthon a tavasz első hírnökét. A kikeleti hóvirág ugyanis több mint tíz éve védett növény.

Virágzási ideje február-március között van, tehát a legkorábban virágzó növények közé tartozik. Nyirkos erdők, ligetek, cserjések tápanyagban gazdag, humuszos vályogtalajok lakója. Kimondottan szereti a lombos elegyes-, szurdok- és ligeterdőket. Helyesebben szerette, amíg békén hagyták. Egy ideje azonban veszélyezteti a túl sokan szedték le azért, hogy eladják. Sőt élelmes vállalkozók a termőhelyek földjét legyalulták, hogy ezzel hagymák tízezreit nyerjék, majd a kikelt növénykét eladják. Sőt magukat a hagymákat is importálták.

Otthon, a kiskertünkben sem ültethetünk hóvirágot, mert nem áshatjuk ki a hagymáját sem, a tilalom ugyanis a föld alatt megbújó hagymára is érvényes

A természetvédelmi törvény tehát ezt a szerény kis virágot szigorú védelem alá helyezte. Leszakítani tilos. Az idős nénikéket, akik aluljárókban, utcasarkokon árultak néhány csokor hóvirágot, azért, hogy ezzel egészítsék ki nyugdíjukat ne tegyék ezentúl veszély fenyegeti. Ha a közterület-felügyelők rajtakapják őket, súlyos büntetésre, akár elzárásra is számíthatnak.