Konyha

Leves estére

A hetet ezentúl mindig egy tápláló levessel kezdjük majd.

A „leves” szó azt jelenti, hogy jó étel, nem véletlenül, hogy szinte minden nemzetnek van legalább egy rá jellemző levese. Számos fajtája létezik ennek a népszerű és közkedvelt ételnek. Elsőként egy amolyan egytálétel típusú krémlevessel indítunk.

Póréhagymás burgonyakrémleves

póréhagymásleves1
Hozzávalók (4 személyre):
5 dl csirkealaplé
35 dkg kockára vágott burgonya
2.5 dkg Zempléner lereszelve
1 dl tejszín
1 póréhagyma felszeletelve
1 vöröshagyma apróra vágva
Kolozsvári szalonna felkockázva
babérlevél
őrölt bors
vaj

Elkészítés:

Kezdjük el pirítani a szalonnát, közben a vöröshagymát adjuk hozzá, körülbelül 4-5 percig hagyjuk pirulni. Majd adjuk hozzá a burgonyát és főzzünk 5 percig. Most jöhet az alaplevünk, amivel vegyítjük szalonnát és a burgonyát, illetve tegyük bele a póréhagymát, ha ez megvan az egészet kezdjük el forralni, alacsony fokozaton. Nagyjából 17-20 percig hagyjuk forrni, ezután keverjük hozzá a tejszínt. Végezetül következnek a fűszereink, majd a Zemplénerrel szórjuk meg.