Otthon

Az internet fájni is tud, nem csak veszélyes

Magyar sajátosságok az internetes fájdalomokozás világtérképén.

Az internet komoly lelki és testi fájdalmakat tud okozni – ez olvasható a Microsoft „Civilizáltság, Biztonság és Online Kölcsönhatás” című tavalyi jelentésében.

Bár az internetezők „csak” 5%-a számolt be arról, hogy „elviselhetetlen” fájdalmat élt át, amikor a hálón tartózkodott, a többiek 66%-ának is voltak már fájdalmas élményei. A netezők kétharmada találkozott olyan kártékony chat-partnerekkel, gyűlöletbeszéddel, amitől fizikai rosszullét fogta el.

shutterstock_1021125850

A TINI LÁNYOK A LEGVESZÉLYEZTETEBBEK

A lányok majdnem fele (44%) már átélt valamiféle internetes zaklatást. A nagyvilágban az ilyen zaklatás negyede ismerősöktől (barátoktól, rokonoktól) származik, Magyarországon állítólag csak 11%-a, de ezt az adatot fenntartással kezelnénk.

A zaklatott lányok Magyarországon még több bizalommal vannak családjuk és a felnőttek iránt: a családnak 45%-uk mesél rossz élményeiről, más felnőtteknek 32%. Ez 3-5%-kal jobb adat, mint a világátlag.

„NEM VÉNNEK VALÓ VIDÉK”

shutterstock_176087405

Magyarországon kiemelkedő az 50+ korosztály és az időskorúak internetes tevékenykedése. A magyar nyugdíjas, ha internet-elérése van, egész nap böngészi a netet, feltölt, megoszt, megjegyzéseket ír – és megjegyzéseket kap. Ezek közül számos rendkívüli módon megviseli az idegeit és fizikailag is megrázza.

A bejegyzés-háborúkon kívül a magyarokat kiborítják kéretlen szexuális üzenetek és képek (73% tapasztalt ilyet tavaly), az álhírek (67%), az adathalászok (52%), és hogy lerázhatatlan idegenek akarnak kapcsolatba kerülni velük (44%).

Emiatt egyre többen hagyják el a közösségi médiát. Csak a netezők harmada állít be erősebb védelmet eszközein.

16% viszont úgy látja, növekszik az egymás iránti tisztelet a világhálón.

Szeretnénk ebbe a 16%-ba tartozni.