Konyha

Nassolás lelkiismeretfordulás nélkül (Citromos desszert)

Nincs is jobb, mint vasárnap egy kis sütivel kedveskedni a családnak, ráadásul ennél a desszertnél még a felszaladó kilóktól sem kell tartanod.

A fanyarabb ízeket kedvelők fogják a leginkább szeretni ez a finomságot, ami nem csak az evés élményével gazdagít, de egészséges is és alig egy óra alatt elkészítheted.

Citromos desszert

Hozzávalók (10 db süteményhez)
0.25 dkg vitális gluténliszt
2.2 dkg mandulaliszt
egy kiskanál só
1 kávéskanál sütőpor
1.2 dkg vaj
0.4 g krémsajt (jó minőségű)
3 darab tyúktojás
2.2 dkg nyírfacukor
1 kávéskanálnyi reszelt citromhéj és ugyanennyi narancshéj

citrusos.süti0

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 170°C fokra, majd kenjük be vajjal a sütőpapírunkat és keverjük össze egy tálban a lisztjeinket, illetve a sót, valamint a sütőport egy masszává. Ezután a vajat, a nyírfacukrot és krémsajtot keverjük habosra egy kézi mixerrel, ehhez a közepes fokozat ajánlott. Ha ezzel megvagyunk jöhetnek a tojások, melyeket egyenként adagoljunk a kapott habunkhoz, de mindig csak azután, ha már teljesen elkevertük az előzőt. Ha az utolsó tojást is bekevertük, vegyítjük az elején készített masszát és a habot a mixerünkkel, melybe a citrom és narancshéjakat is beletesszük (akár egy kevés citromlevet is csepegtethetsz bele). Figyeljünk rá, hogy legkisebb fokozaton legyen a keverőgép, illetve lassan adagoljuk a masszához a habot. Tetszés szerint formázzunk a kapott masszánkat, mi a hagyományos kekszformát ajánljuk, a formáinkat tegyük a sütőpapírra, majd közel egy óráig süsük. Nagyjából 50 perc után már aranyszínűnek kell lennie a sütemény darabjainknak és szépen meg kell emelkedniük. Ha mindez bekövetkezett vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.