Egészség

Így enyhítsd az ízületi fájdalmaidat!

Mondhatni, életkortól függetlenül jelentkezhetnek ízületi fájdalmak. Amikor rettenetesen fáj a derék, a térd, a csípő...

Ízületi fájdalmak sokféle ok miatt jelentkezhetnek. A háttérben állhat ízületi túlterhelés (sportolás után, időjárás változás), porckopás vagy éppen gyulladás. Bármelyik is, felesleges sokat várnod azzal, hogy orvoshoz mész. A helyzet az ugyanis (leszámítva a terhelés okozta fájdalmat), hogy az ízületi a fájdalom nem fog magától enyhülni. Időről-időre visszatér, és sajnos egyre rosszabb lesz.

Fotó: iStock.com/Victor_69

Fotó: iStock.com/Victor_69

De az orvosi véleményezés és kezelések mellett akad néhány egyszerűen kivitelezhető fájdalomcsillapítási trükk.

Például a mozgás. Persze a fájdalom mellett nehéz rászánni magunkat a mozgásra, de nem is azt mondjuk, hogy fuss egy félmaratont. Gyengéden mozgasd át felkelés után az ízületeidet, végezz néhány nem megerőltető gyakorlatot. Később pedig menj el sétálni vagy uszodába. (Fürdőbe csak orvosi tanács alapján!)

Szabadulj meg a felesleges kilóktól!
A túlsúly értelemszerűen terheli az ízületeket. Ugye egyértelmű a képlet: kisebb súly kisebb terhelést jelent.

Fotó: iStock.com/seb_ra

Fotó: iStock.com/seb_ra

Jegelés, meleg pakolás, masszírozás
Mindkettő célravezető akut fájdalom esetén. De léteznek a patikákban kapható melegítő tapaszok, sőt a zsebben elférő apró masszírozó készülékkel még a munkahelyi szünetben is tudjuk lazítani az izmokat.

Használj gyógynövény krémeket!
Persze tudjuk, létezik olyan fájdalom, amire a gyógynövényes krém, mint halottnak a csók… De az izomfájdalmakat, a zúzódásokat mindenképpen enyhíteni tudjuk például a jótékony hatású fekete nadálytő krémmel.