Közélet

A házasság világnapja

Kicsit több, mint 30 év óta ünnepeljük azokat a nőket és férfiakat, akik úgy döntöttek, hogy házasságban élik le életüket.

Számos világnap létezik, ám azt gondolom a mai napon tartott egy igazán fontos dologra, az emberi társadalom egyik alapegységére, családi formájára, a házasságra hívja fel a figyelmet. 1983 óta február második vasárnapja a Házasság Világnapja, ami idén február 10-én esedékes. Tegnap már beszámoltunk a házasság hetéről,  ami szintén ehhez a dátumhoz kapcsolódik.

Miért pont ezt az időszakot jelölték ki a házasságra való figyelemfelkeltésre? A válasz a múltban és a tradíciókban rejlik. Ugyan is vízkereszttől hamvazó szerdáig tartó farsangi időszak a klasszikus báli szezon volt és máig így van. A történelmi időkben ebben az időszakban a mezőgazdasági munkák nem kötötték le az emberek mindennapjait és a mulatozást tiltó szokások, rendeletek sem akadályozták őket, így hagyományosan ez volt a házasságkötések legfőbb ideje is.

házassághete1

Hazánkban az 1894-ben hozott XXXI. törvénycikk rendelkezett úgy, hogy érvényes házasságot polgári tisztviselő előtt kell kötni – szemben az addig a kereszténység elterjedése óta egyeduralkodó egyházi házasságkötéssel. Ennek ellenére máig sokan ragaszkodnak az úgynevezett templomi esküvőhöz, magam is így voltam ezzel a kedvesemmel egyetértésben. Azóta is ünnepelhetek ezen a napom, hiszen feladva egyfajta függetlenségemet házasságra adtam a fejemet. Hölgyem, uram fogd meg a házastársad kezét és csókold meg a férjedet, feleségedet, hiszen ma minket, magunkat ünnepeljük!

házassághete2