Egészség

A cukorbetegnek nem kell majd szúrni, elég lesz nyelni

Az új fejlesztés fantasztikus lehetőséget tartogat a 2-es típusú cukorbetegek számára. Azok a betegeknek, akiknek naponta kell inzulint injekciózniuk maguknak, rövidesen megszabadulhatnak ettől a kellemetlen, napi kötelességtől.

Legalább is ezt ígérik azok a kutatók, akik a Massachusettsi Műszaki Egyetemen kifejlesztettek egy olyan kapszulát, amelyben egy apró inzulin tűt juttatnak a gyomorba.

inzu3

A tű hegye fagyasztott, és összepréselt inzulinból készül. Pontosan olyan hatóanyagból, amiből a tablettákat is gyártják. A kapszula belsejében egy összenyomott és cukor koronggal a helyén tartott rugó várja, hogy kilökhesse a tűt hegyét, amikor az a gyomorba ér. Amikor a beteg a kapszulát lenyeli és az a gyomrába ér, a gyomorsav kioldja a cukrot, a rugó pedig kilövi a tű hegyét. A kutatók azt is képesek ma már megtervezni, hogy a kis tű, mennyi inzulint szállítson a gyomorba.

Mivel a gyomor falában nincsenek fájdalmat érzékelő receptorok, a tű nem okoz kellemetlenséget a betegnek. A kapszulát úgy tervezték, mint a régi játékot, a kelj fel Jancsit, amely minden pozícióból a talpára billen. Ezzel elérték, hogy a kapszula bármely helyzetben ér is a gyomorba, olyan irányba fordul, hogy a benne lévő tű jó helyre tudjon kilökődni.

Állatkísérletek már igazolták, hogy a kapszulában lévő tű éppen annyi inzulint képes bejuttatni a szervezetbe, mintha ezt a bőrbe injekcióznák.