Életmód

Házasság vagy együttélés?

Vajon mivel jelent többet a házasság intézménye, mint az együttélés? Csupán a papír választja el egymástól a két kapcsolatot?

Ma kezdődik a házasság hete, egy héten át a legkülönbözőbb programok hivatottak népszerűsíteni a házasság intézményét, a holtomiglan-holtodiglan kimondása után kezdődő életformát. Magyarországon immáron 12. alkalommal szervezik meg a rendezvénysorozatot, amelyhez bárki csatlakozhat a rendezvény hivatalos oldalán.

Fotó: iStock.com/valerypetrushkov

Fotó: iStock.com/valerypetrushkov

Közel két évtizede Angliából indult el a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet.

Dr. Csókay András, idegsebész  nyíltan beszél saját házassága nehézségeiről, ezzel is példát mutatva másoknak.

- Számos mélypont volt a mi életünkben is. Félévre otthagytam a családomat, erről én tehettem, templomba se jártam. Emberi erővel nehéz egy életen át boldog házasságban élni. Jönnek a gondok, a bajok, és általában a férfiak a gyengébbek. A nők természetüknél fogva erősebbek, és őket a gyerekek jobban bent tartják a családban. Átéltem a tékozló fiú helyzetét, éreztem, hogy nincs ez így rendjén – emlékezett vissza saját életének nehézségeire Dr. Csókay András.

Dr. Csókay András (Fotó: Képmás/Emmer László)

Dr. Csókay András (Fotó: Képmás/Emmer László)

Az ismert idegsebész szerint a házasság egy olyan szerelmi háromszög, amelyben a harmadik személy az Úristen. Segítsége nélkül az ő párkapcsolatuk se tarthatna ott, ahol ma van.
A tapasztalatok alapján sokszor nem elég a házastárs megbocsátása, Isten is kell hozzá. Aki kicsit nyit a hit kapuja felé, rendbe jön. Az örök szerelem titka: felismerni a másik ember arcában Isten arcát. Ha imáidba foglalod a kapcsolatodat, biztos, hogy szentségi lesz a házasságod és örök szerelemben maradsz – tette hozzá Dr. Csókay András.

A házasság hivatás, és ez nem vicc
Kovács András Péter hazánk egyik legismertebb humoristája. Szerinte a házasság hivatás, ami hosszú évek alatt teljesedik ki.
- Sokat gondolkoztam azon, hogy mennyit is számít az oltár előtt kimondott szó vagy az a papír, amit kap ehhez az ember. Végső soron arra jutottam, hogy voltaképp a házasság olyan, mint egy hivatás. Az ember nem akkor lesz igazából jogász (én az vagyok ezért tudom ezt a példát hozni), amikor megkapja a diplomáját, hanem hosszú évek során válik azzá. Ugyanez a helyzet a házassággal. Az ember nem aznap lesz férj vagy feleség, amikor ezt a másiknak kimondja, hanem hosszú-hosszú, közösen eltöltött évek alatt.

Kovács András Péter

Kovács András Péter

2020 őszén, mintegy 80 év után ismét Magyarország ad otthont a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. A rendezvény és az azt megelőző felkészülési időszakban is fontos szerepük van a házaspároknak, családoknak is, akik a keresztény közösség – és az egész társadalom – egyik legkisebb, ugyanakkor nélkülözhetetlen egységei

 

Az ismert előadó szerint a mindennapok tevékenységei, kihívásai közepette fontos erőforrás a Krisztusba vetett hit.
Minden pillanatban érzem a keresztény vallás erejét. Például akkor is, amikor kiállok a színpadra. A hit olyan, mint síeléskor az alsó ruházat. Lehet, hogy más nem látja rajtam, de én tudom, hogy ott van és hogy mennyit számít, mennyit melegít és mennyit véd. Egy belső vért, ami egyfelől ad némi magabiztosságot, másfelől iránymutatásként, erkölcsi-morális iránytűként szolgál – fogalmazott Kovács András Péter.